Sint Jakobsschelpen met vanilleboter op bonenpuree

Na de crostini met brandade was het tijd voor de gebakken Sint Jakobsschelpen met vanilleboter. Die lagen een op een bedje van zachte witte bonenpuree.

Vanille met Sint Jakobsschelpen? Zeker! Het geeft de toch al zoete schelpdieren nog veel meer diepte. Ook omdat er ook smaken als gember, citrus en kardemom in de boter zitten, heel geraffineerd.

Daarvoor hebben we een dag van te voren de gearomatiseerde boter gemaakt, naar een recept van Gewürzpapst Alfons Schuhbeck in Meine Küche der Gewürze:

Recept voor Sint Jakobsschelpen met vanilleboter op bonenpuree, van Alfons Schuhbeck

Ingrediënten voor vanilleboter
Ingrediënten

Voldoende als voorgerecht voor 4 personen.

Voor de Sint Jakobsschelpen met vanilleboter:

  • 200 gram geklaarde boter (boter smelten, 10 minuten zachtjes laten doorkoken zonder dat het aanzet. Dan filteren door zeef met keukenpapier. De geklaarde boter lijkt nu bijna op olijfolie) – houd 1 eetlepel apart om de schelpen straks in te bakken
  • 1 kaneelpijpje
  • 2 tenen knoflook in dunne schijfjes
  • duimpje verse gember, in schijfjes
  • 1 peul verse vanille, de vanille met een scherp mesje eruit geschraapt (gooi de lege peul niet weg- droog deze en doe ‘m in een potje met wat witte basterdsuiker; heb je na een paar dagen heerlijke vanillesuiker)
  • 5 kardemom peulen, licht gekneusd
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • dunne schil (alleen het geel, niet het wit – dat is bitter) van halve citroen
  • 8 verse Sint Jakobsschelpen
  • peper & zout

Voor de bonenpuree:

  • 2 blikjes cannellini-bonen (of andere witte bonen); uitgelekt
  • paar takjes majoraan, marjolein of oregano (liefst vers, eventueel gedroogd)
  • olijfolie
  • 1 deciliter bouillon
  • peper & zout
Bereiding

Maak eerst de vanilleboter, eventueel een dag van te voren:

  1. Verwarm de de geklaarde boter, neem dan van het vuur en doe er alle specerijen en knoflook in. Laat dit zo’n 30 minuten trekken
  2. Zeef alles in een in zeef met keukenpapier en vang de gearomatiseerde boter op.
  3. Gebruik de boter meteen of bewaar deze op  een koele plek. Je kunt je die nog makkelijk een weekje in de koelkast bewaren, wordt alleen maar lekkerder.

Dan de bonenpuree:

  1. Stoof de uitgelekte bonen met de kruiden en bouillon zodat ze de smaak goed oppikken.
  2. Haal de takjes kruiden eruit en pureer de bonen tot een mooie gladde puree. Voeg nog wat olijfolie toe om extra smeuïg te maken. En breng op smaak met peper & zout. Houd de bonenpuree warm.

Afmaken met de Sint Jakobsschelpen:

  1. Dep de Sint Jakobsschelpen goed droog aan weerszijden (anders bakken ze snel aan). Bestrooi licht met peper & zout.
  2. Verhit 1 eetlepel geklaarde boter die je nog over had in een koekenpan.
  3. Bak de schelpen op hoog vuur aan beide zijden mooi goudbruin – maar niet helemaal door. Ze moeten nog net niet helemaal door en door gaar zijn. Meestal 1 minuut aan de ene kant en dan nog zo’n 30 seconden aan de andere kant. Maar dat moet je zelf even voelen.
  4. Maak dan het bord op: eerst wat bonenpuree, dan de gebakken schelpen en daarover de vanilleboter. En tenslotte de citroenzest erover.

En na deze Sint Jakobsschelpen met vanilleboter gingen we door met het hoofdgerecht: gekonfijte parelhoen en truffelrisotto.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

4 reacties

Ja, dit ga ik maken!. Maar alleen: bonen uit blik? Foei en ongezond ook. Gewoon gedroogde kopen, tegenwoordig zijn alle soorten makkelijk verkrijgbaar en een nachtje laten weken. Scheelt schadelijke stoffen en is veel en veel lekkerder. Ik ben een bogengek…. dat wel.

Natuurlijk: zelf bonen in de week zetten en dan koken is heel lekker, voordelig, verantwoord en zeer gezond. Maar ingeblikte bonen zijn nauwelijks minder gezond; er gaat amper iets van hun voedingswaarde verloren in het inblikproces (zie bijvoorbeeld dit onderzoek door Consumentenbond).

Enige nadeel zouden alle toevoegingen kunnen zijn die er dan soms bijkomen. Daarom kopen wij bijvoorbeeld vaak de ingeblikte peulvruchten van Bio Idea: alleen bonen, water en wat zout. Verder geen onnodige rommel. Moet je alleen zelf even terughoudend zijn met zout toevoegen.

En snel klaar ook. Zodat je ook op de dag zelf nog spontaan kunt besluiten bonen klaar te maken. Daarom hebben wij er ook altijd een voorraadje van. Dat heeft ons al vaak uit de brand geholpen.

Bonen van La Bio Idea... zonder toevoegingen: alleen bonen, water en zout

Ja, die zijn lekker, maar het weken is niet voor niets: er verdwijnen daardoor schadelijke stoffen uit de schil. Alleen koken doet dit minder. Geweekte bonen kun je overigens prima invriezen. Maar inderdaad: zo’n blikje is handig en qua voedingswaarde maakt het geen verschil.

Aha, dat wist ik niet. Dat roept dan meteen een paar vragen op: op welke schadelijke stoffen in die schil doel je dan? Ik lees wel iets over lectine maar dat zou ook weer verdwijnen bij het koken (minimaal 10 minuten)? Ik dacht dat weken er vooral voor zorgt dat het koken sneller gaat. En zijn bonen in blik dan helemaal niet geweekt of niet lang genoeg gekookt?

Goede tip trouwens om geweekte bonen in te vriezen. Dan zou je dus een hele partij kunnen laten weken, dan invriezen en naar believen à la minute weer kunnen koken. Slim!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.