Ook op Tweede Kerstdag hadden we een degelijk maal met een mooie wild zwijnbout in de hoofdrol. Alles op een rijtje:

De bout van het wild zwijn was al ontbeend. Hebben we alleen even aangebraden…

Wild zwijn bout braden

… en daarna op wat groenten, knoflook en verse kruiden (rozemarijn, laurier) en een scheut wijn in een dichte, ovenvaste pan in de oven gezet; ongeveer 40 minuten op 150 graden. Tot een kerntemperatuur van ongeveer 60 graden (kijk hier voor een overzicht van verschillende geschikte kerntemperaturen).

Wild zwijn bout braden

We maakten er nog een saus erbij van wat wildfond, wortel, ui, knoflook, knolselderij en kruiden als jeneverbes, laurier en rozemarijn.

Wild zwijn bout

En we dronken er een mooie fles Lagrein uit Noord-Italie bij, van Franz Gojer.

Alles bij elkaar weer heerlijk.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

2 reacties

Hallo, Ik ben ivo en heb een wild zwijnbil met Been van Slagerij chateaubriand gekocht a 1,2kilo.
Ik heb tot nu toe veel aan uw site voor het bereiden van het vlees mijn dank daarvoor.

Nu was mijn vraag, hoe maak ik de saus nu precies? U schijft :

“We maakten er nog een saus erbij van wat wildfond, wortel, ui, knoflook, knolselderij en kruiden als jeneverbes, laurier en rozemarijn”.

Begrijp ik het goed, alles in en pan, laten pruttelen en zeven en klaar? Of hebben jullie juist ook de groente en jus uit de pan gebruikt?

Ik hoor graag hoe jullie de saus hebben gemaakt!

Met vriendelijke kerstgroet,

Ivo Teeuwen

Dag Ivo,
We moesten even graven in ons geheugen hoe we die saus toen maakten. Maar komt er inderdaad op neer dat we die saus apart maakten van de bout – dus met eigen fond, groenten en kruiderij.

We hebben de groenten eerst kort aangezet, dan de fond erbij gedaan en nog we ruim een uur zachtjes laten trekken. Blijf proeven of alles mooi op smaak komt (pas alleen op met zout in het begin omdat je alles later nog inkookt). Toen hebben we alles gezeefd en nog wat ingekookt. We hebben ook nog wat braadvocht van de bout bij gedaan (toen deze lag te rusten) en uiteindelijk alles met een beetje koude boter afgemonteerd en zo licht gebonden.

Je kunt er voor kiezen om ook nog wat wijn in doen; doe dat dan op hoog vuur, vlak voor je de fond er bij doet.

Ben benieuwd hoe het smaakt – laat je het ons weten?

Fijne feestdagen!
Stijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.