Koninklijke lamscurry met bling

Koninklijke lamscurry

Terecht koninklijk want zalige lamscurry, een Maharadja of Moghul waardig. Mild pittig, ondanks alle chili en kruiderij (wij deden er van alle specerijen nog meer in dan onderstaande lijst – die is aan de veilige kant). De kokosmelk verzacht de scherpte.

Wil je het echt vorstelijk maken dan doe je er bij het serveren nog wat bladzilver over over de lamscurry. Voor de bling. Maar dat hadden wij net even niet in huis.

We aten er wel spinazie bij. Even kort gebakken in ghee met knoflook. Met daarover knapperige gekaramelliseerde uitjes.

En we aten een mangomousse na. Hier staat daarvoor een goed recept – wij pasten het aan met room, limoen, honing en kardemom.

Recept voor lamscurry met zilver

men neme

Voor 4 personen:

  • 1 kilo lamsbout of -schouder, in blokken van 4 cm
  • sap van 1 citroen
  • 1 blik cocosmelk
  • 200 ml bouillon (lams- of groente)
  • paar eetlepels ghee
  • 2 uien, kleingesneden
  • zo’n 5 tenen knoflook (meer kan ook), kleingesneden
  • 8 plakken verse gember, kleingesneden
  • 2 pijpen kaneel
  • 10 kruidnagels
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels kurkuma/geelwortel
  • verse zwarte peper
  • 1 verse rode chilipeper
  • 100 gram gepelde amandelen, licht geroosterd
  • eventueel: gehakte pistachenoten en paar blaadjes zilverblad (varak)
bereiding van de lamscurry

2 uur marineren, halfuur alles bereiden en dan nog 1 uur stoven

  1. Marineer het lamsvlees met het citroensap, minimaal 2 uur in de koelkast. Wordt het heerlijk mals van.
  2. Verwarm de bouillon.
  3. Smelt ghee in een grote pan en fruit de ui, gember en knoflook op laag vuur, zo’n 5 minuten. Voeg kaneel, koriander, komijn, chilipoeder, kurkuma, kardemom en kruidnagels toe en bak dit ook even zachtjes door.
  4. Voeg het lamsvlees toe en draai het vuur iets omhoog. Om het vlees even te braden en met de specerijen te mengen. Doe de warme bouillon erbij en de kokosmelk totdat het vlees net onder staat. Hak de helft van de amandelen klein, snijd de rode peper klein (wij deden het zonder de zaadjes) en voeg deze ook toe. Laat alles een uurtje rustig doorstoven.
  5. Breng op smaak met peper & zout en dien op bij rijst (die je overigens lekker kunt koken met een paar blaadjes djeroek poeroet of kafirblaadjes). Met de overgebleven hele amandelen er over.
  6. En tenslotte, als je echt dik wilt doen, die zilverblaadjes erover.

4 reacties op “Koninklijke lamscurry met bling

  1. Pingback: Tweets die vermelden Koninklijke lamscurry - Wat aten zij? -- Topsy.com

  2. Gister klaargemaakt met iets meer kruiden dan gemeld (Ik hou van spicy) en een dagje laten sudderen. Fantastisch gerecht met heerlijk mals vlees.

  3. Ik heb deze lekkere curry gemaakt voor mijn eetclub (jaja) en het was een succes! Ik vind het zelf lekkerder om de rode peper al bij het uitje, de gember en de knoflook te voegen zodat het net iets pittiger wordt. Bedankt voor dit mooie blog, ik kijk er graag op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>