Couscous met merguezworst

Couscous met kruidige groenten en merguezworst

Kruidig en knapperig, geïnspireerd op een recept uit Ottolenghi’s Plenty. Vooral lekker door de royale kruiden en specerijen: laurier, anijs, kaneel, gember en chili door de groenten, saffraan door de couscous. En voor de echte liefhebbers nog wat harissa en ingemaakte citroen.

Ottolenghi maakt het overigens met abrikoos, pompoen, pastinaak en kikkererwten. En zonder de sperziebonen en bleekselderij. En noemt het dan ook een wintercouscous. Maar nu is het zomer.

Couscous met kruidige groenten en merguez

Recept voor couscous met geroosterde groenten

Men neme voor 4 personen:
  • 2 wortelen, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 400 gram sperziebonen; schoongemaakt, gehalveerd en kort voorgekookt, net gaar
  • 8 sjalotten of lente uitjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 anijssterren
  • 1 theelepel gemberpoeder, of een duimgroot stuk verse gember, heel fijn gesneden
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel pimentón (gerookte paprikapoeder)
  • mespuntje chilivlokken
  • 3 laurierblaadjes
  • 100 gram dadels, in grove stukjes
  • 2 deciliter water
  • 170 gram couscous
  • plukje saffraandraadjes
  • 2,5 deciliter bouillon
  • olijfolie
  • verse koriander, grof gesneden
  • peper & zout

En eventueel ook nog wat:

  • harissa
  • ingemaakte citroen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de groenten in een vuurvaste schaal met de laurier en de specerijen (maar niet de saffraan, die gaat bij de couscous) en wat olijfolie. En zet alles in de hete oven voor in totaal ongeveer 30 à 40 minuten.
  3. Ongeveer halverwege voeg je er de dadels en het water aan toe. (Ottolenghi voegt op dit moment de pompoen en kikkererwten toe).
  4. Doe intussen de couscous in een vuurvaste schaal, met wat zout, een scheut olijfolie en de saffraan. Giet hier de kokende bouillon overheen en dek het af. Laat ongeveer 10 minuten staan op een warme plek. Dan nog wat olijfolie toevoegen en even kort met een vork losroeren,  en weer even warm laten staan.
  5. Als de groenten klaar zijn doe je er eventueel nog wat harissa en ingemaakte citroen door.
  6. Dien de groenten op over de couscous. Met de koriander er over heen.

Wij aten het met gebakken merguez worstjes. Maar is vast ook heerlijk met een of lamskotelet van de grill.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.