Ragù di Cinghiale e polenta

Gebakken polenta met paddenstoelen

OK, nog één keer echte winterse kost. Maar dan moet die lente zich maar eens melden. We maakten een stoof van wild zwijn zoals we al eens eerder maakten naar recept van Giorgio Locatelli.

Die gebakken polenta met paddenstoelen daarbij was ook heerlijk. Knapperig van buiten, zacht van binnen.

We kochten hem in een pak met gedroogde porcini er door, zodat de polenta al een goede paddenstoelensmaak had. Maar je kunt de porcini ook zelf toevoegen. Of de polenta op zijn minst in paddenstoelenbouillon garen.

Recept voor gebakken polenta

Men neme

Je moet de polenta steviger maken dan wanneer je ‘m als pap opdient. Wij houden een verhouding van 1 op 3 aan: 1 deel polenta op 3 delen vocht.

Voor 4 personen als bijgerecht:

  • 150 gram polenta
  • 450 ml liter vloeistof: bijvoorbeeld helft melk en helft paddenstoelenbouillon (bijvoorbeeld met Knorr Funghi Porcini – zou je altijd in huis moeten hebben)
  • eventueel: paar takjes verse tijm
  • handje gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood/porcini)
  • eventueel: truffelpasta of verse truffel
  • hand geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen zwarte peper & zout
  • olijfolie
Bereiding

Ongeveer een uur van te voren:

  1. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood een halfuurtje in wat warm water.
  2. Breng melk/paddenstoelenbouillon met eventueel wat tijm net tegen de kook. Giet er ook het weekvocht van de paddenstoelen nog bij. Doe er de polenta in. En laat deze onder voortdurend roeren gaar worden tot een stevige pap. Afhankelijk van de polentasoort duurt dit 5 (snelkookpolenta) tot 15 minuten (“normale” polenta).
  3. Hak het geweekte eekhoorntjesbrood in stukjes en doe ze door de pap. Net als de Parmezaanse kaas. En eventueel de truffelpasta of plakjes truffel. Breng verder op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat zout. Zet het vuur uit.
  4. Neem een bakblik, smeer het in met wat olijfolie. Stort hierop de polenta tot een egale laag van ongeveer 1,5 centimeter. Dek af met wat huishoudfolie en laat rustig afkoelen tot het stevig is; duurt wel een uurtje.
Polenta in plakken laten afkoelen en opstijven
(dit was voor een grote partij van 15 hongerige collega’s)

Bakken of grillen van de polenta:

  1. Snijd de polenta, die inmiddels stevig is geworden, in plakken, repen of driehoeken.
  2. Bak deze goudbruin. Dat kan in een hete oven met bovengrill. Of in een koekenpan met boter of olijfolie. Als de polenta echt heel stevig is kan het ook op een grilpan tot je mooie  strepen krijgt.
In de oven gebakken polenta
Na het bakken in de oven

De perfecte begeleider voor een mooie wildstoof, bijvoorbeeld van hert of wildzwijn. En wat gebakken spruitjes met walnoot. Maar ook heerlijk met alleen wat paddenstoelengoulash en bijvoorbeeld gegrilde radicchio.

En als je nog polenta over hebt kun je die (eenmaal gebakken) makkelijk nog een dag koel bewaren. Of, per portie in bakpapier gewikkeld, invriezen.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.