Moorse lamsschenkels

Moorse lamsschenkels met geroosterde groenten

Voor S. en R. maakten we een Spaans/Moors maal: na ‘onze’ inktvis salade als hoofdgerecht deze slow cooked lamsschenkels. En als dessert vijgen met amandelen en Pedro Ximenez uit de oven.

Het Moorse recept van deze lamsschenkels komt uit Delicious magazine (mei 2011) en hadden we ook al eens bij A. en D. gegeten. Een heerlijk gerecht als je ruim de tijd hebt om de schenkels langzaam te laten smoren (3 uur), dan worden ze helemaal boterzacht.

Pas wel op met de pimentón, wij hadden een erg pittige variant waardoor het bijna te scherp werd!

Recept voor Moorse lamsschenkels

Men neme

Genoeg voor 6 personen

  • 6 lamsschenkels
  • 4 tl pimenton, Spaans gerookt paprikapoeder (neem minder als je een erg pittige variant hebt)
  • 6 el olijfolie
  • 8 sjalotten, gepeld, gehalveerd
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 200 ml droge sherry
  • 150 g blanke rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • 4 wortels in dikke plakken
  • 50 g pistachenoten, fijngehakt
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng 4 tl zout met het piment- poeder en wrijf de lamsschenkels hiermee in. Verhit 2 el olijfolie in een ovenvaste braadpan en braad de sjalotten en knoflook zachtjes aan, neem uit de pan en houd apart.
  3. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de braadpan en braad de lamsschenkels rondom bruin. Blus af met de sherry en voeg 300 ml water, de rozijnen en kaneel toe.
  4. Zet de schenkels zonder deksel 1,5 uur in de oven en keer regelmatig. Voeg dan het sjalot-knoflook mengsel en de wortel toe en braad de schenkels nog 1,5 uur tot het vlees botermals is, keer regelmatig. Voeg indien nodig wat water toe en leg een deksel op de pan als het te hard gaat.
  5. Serveer de schenkels in de braadsaus en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Geef er stokbrood bij om in de saus te dopen.

Geroosterde groenten: courgette, paprika, ui, knoflook en verse oregano Geroosterde groenten: courgette, paprika, ui, knoflook en verse oregano Wij serveerden er nog geroosterde groente (courgette, ui, paprika en knoflook met verse oregano) bij.

Dit alles gaat goed samen met een volle, zwoele tempranillo, zoals de Palacio Quemado van het wijnhuis Alvear.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.