Pruimenijs met Pedro Ximenez sherry

Voor ons meest recente kerstmenu hebben dit verrukkelijke pruimenijs gemaakt uit het heerlijke kookboek Casa Moro. Maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon doordeweeks op tafel zetten.

Het ijs wordt gemaakt met in zoete sherry geweekte pruimedanten, oftewel gedroogde pruimen. Zorg wel dat je zachte exemplaren hebt, anders blijven er harde stukjes in het ijs.

Recept voor pruimenijs met Pedro Ximenez

men neme

Genoeg voor één liter ijs:

  • 120 g pruimedanten, ontpit
  • 100 ml Pedro Ximenez of zoete oloroso sherry
  • 1 vanillepeul (bijvoorbeeld uit Madagascar van Roellinger)
  • 7 eierdooiers
  • 120 g suiker
  • 600 ml room
  • 300 ml melk
  • 5cm kaneelstokje
  • 150 g witte amandelen, licht geroosterd en grof gehakt
bereiding

Eerst ongeveer 30 minuten werk. Dan in totaal zo’n 1,5 uur in ijsmachine en diepvries.

  1. Snijd de pruimen in zes stukjes en laat deze in de sherry weken.
  2. Halveer de vanillepeul in de lengte, schraap het merg eruit en doe dit samen met de eidooiers en suiker in een kom.
  3. Doe de uitgeschraapte peul met de room, melk en kaneelstokje in een sauspan en laat  zo’n 5-10 minuten op laag vuur trekken.
  4. Klop intussen het eidooiermengsel met een mixer dik en schuimig. Schenk dan het warme roommengsel door een zeef bij de dooiers terwijl je blijft kloppen. Doe het mengsel terug in de sauspan op zacht vuur en roer voortdurend totdat het mengsel dikker wordt (maar het mag zeker niet koken).
  5. Laat het mengsel eerst afkoelen, afgedekt met vershoudfolie.
  6. Eenmaal afgekoeld doe je het in de ijsmachine en meng je het tot een goede crèmige structuur (geen probleem als je geen ijsmachine hebt: zet het mengsel in de diepvries en roer het iedere 15 à 20 minuten even los tot je de goede ijsstructuur hebt).
  7. Pas als het ijs klaar is, meng je de geweekte pruimen met de sherry door het ijs. Laat minimaal een uur weer in de diepvries opstijven.
  8. Serveer het pruimenijs tenslotte met de gehakte amandelen en nog een glaasje Pedro Ximenez erbij!
Pruimenijs met Pedro Ximenez sherry

Uit datzelfde kookboek komt overigens ook één van onze lievelingsdesserts dadels in koffie – dat je ’t weet.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.