Salade van grapefruit, avocado, granaatappel. En voatsiperifery

Salade van grapefruit, avocado en granaatappel; een recept van Silvena Rowe

Bitter, zuur en zoet

Een heerlijk verfrissend voorgerecht uit één van onze favoriete kookboeken Purple Citrus & Sweet Perfume van Silvena Rowe. Met bitter, zuur en zoet. De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar in het winterseizoen, behalve misschien de paarse basilicum.

We gaan deze salade dan ook maken als voorgerecht voor ons kerstmenu. Je kunt er zelf mee variëren. Zo doen wij er soms wat dun gesneden venkel, radicchio, witlof of waterkers in.

Voatsi-wat?

Met een heerlijke finishing touch van een paar draaien van de pepermolen. Maar dan niet met “gewone” zwarte peper maar met, in ons geval, voatsiperifery peper uit Madagascar.

Niet zozeer scherp maar vooral extreem aromatisch: beetje zoet en fris, licht zuurtje. Haalden wij bij Peffersack & Soehne maar is in Nederland bijvoorbeeld bij Cavad’or of De Gezonde Apotheker te bestellen.

Laat je weer beseffen dat er nog zoveel verschillende en bijzondere pepers zijn die een gerecht kunnen verrijken. Overigens ook een letterlijke rijkdom waarop in de loop der eeuwen hele economieën op zijn gebaseerd.

Voatsiperifery: black pepper from Madagascar

Recept voor salade van grapefruit, avocado en granaatappel

Men neme

Genoeg voor 4 personen

  • 2 roze grapefruits
  • 2 grote rijpe avocado’s, in plakjes gesneden
  • 1/2 bos paarse basilicum (eventueel groene basilicum is ook prima)
  • pitjes van 1 granaatappel
  • 3 EL witte wijnazijn
  • 4 EL olijfolie
  • 1/2 TL milde mosterd
  • 1/2 TL granaatappel melasse (verkrijgbaar bij Turkse winkel)
  • 1 TL sumac
  • Zout & versgemalen zwarte peper
  • Eventueel eetbare bloemen ter garnering (Rowe gebruikt Oost-Indische kers)
Bereiding

In halfuurtje gemaakt:

  1. Schil de grapefruits en snijd ze in partjes. Doe ze in een schaal of kom, voeg avocado, basilicum, granaatappelpitjes en eventueel ander bladgroen toe.
  2. Maak de vinaigrette: klop de azijn, olijfolie, mosterd en granaatappel-melasse tot een dressing en sprenkel over de salade.
  3. Doe de dressing er pas op het laatst over heen anders wordt de salade slap en verkleurt alles. Schep voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zout (vlokken zijn lekker), versgemalen peper en de sumac. Garneer eventueel met eetbare bloemen.

3 reacties

  1. Gerard van der Leeuw

    20 december 2016 at 13:27

    Ha, ziet er lekker uit. Ga de ingrediënten bij elkaar harken. Mt het geleerde woord sumac bedoel je toch gewoon zuurkruid?

  2. Kijk, zo leren wij ook nog wat: zuurkruid is inderdaad hetzelfde. Maar kwam het in de winkels eigenlijk alleen als sumac of sumak tegen. Rhus is dan de Latijnse naam. Maar dan wordt het pas echt geleerd 😉 Op Foodlog wordt er nog meer over verteld.

  3. Super lekker! Ik krijg honger van de foto’s. Ik ga dit recept snel eens uitproberen!

Geef een reactie

© 2017 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑