Zondag was het zelfgemaakte pastadag. Dat is even werk maar loont de moeite. Zeker voor gevulde pasta. Daarvoor gebruik je het beste een mooi soepel en dun pasta deeg.

Van het deeg maakten we mezzelune met robiola en walnoot. Oftewel halvemaantjes. Voor de vulling gebruikten we Robiola di Roccaverano. Dat is een zachte, bijna vloeibare kaas van geitenmelk uit Noord-Italië.

Ons exemplaar was zo rijp als maar kan, liep bijna de verpakking uit. En stonk een uur in de wind. Maar was heel erg lekker gecombineerd met de gehakte walnoten en wat knoflook in de vulling.

Het recept komt uit het onvolprezen River Cafe Kookboek Groen.

Recept voor Mezzelune met robiola en walnoot

men neme

Genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

  • Ongeveer 500 gram verse pasta (bijvoorbeeld volgens dit recept)
  • nog wat bloem voor het bestuiven
  • peper & zout
  • 150 gram boter
  • bosje verse salie

Voor de vulling van de pasta:

  • 50 gram boter
  • 200 gram verse walnoten, gepeld gewogen, gehakt
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 2 eetlepels fijngehakte verse majoraanblaadjes (eventueel te vervangen door theelepel gedroogde oregano)
  • 1 theelepel (liefst vers geraspt) nootmuskaat
  • 400 gram Robiola
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel vers geraspte Parmezaanse kaas
bereiding
  1. Smelt voor de vulling 60 gram boter en doe daar de gehakte noten en knoflook bij. Bak zachtjes tot de knoflook begint te kleuren. Roer de majoraan er door met zout & en peper en nootmuskaat. Laat afkoelen.
  2. Meng dan de robiola, Parmezaanse kaas en de eidooiers erdoor tot een gladde dikke massa.
  3. Bestuif aanrecht of werkblad met bloem. Rol de verse pasta uit tot grote lange lap voor de ravioli. Gebruik driekwart van het kaasmengsel om hierover te strijken. Vouw dan het deeg dubbel en druk het aan. Snijd er dan ravioli van van ongeveer 5 cm (wij deden het overigens iets anders: we staken uit de lap pastadeeg rondjes. Daar legden we wat vulling op en klapten ze dan dubbel. En drukten de randen goed aan. We gebruiken daar een “pastavormer” voor zoals deze).
  4. Zet intussen de resterende boter op een zacht vuur en doe de salie daarin. Laat deze trekken en langzaam (langzaam!) krokant worden, terwijl de boter karameliseert. Let op dat je’m op tijd van het vuur haalt.
  5. Kook de pasta gaar in kokend water, duurt hooguit een minuutje.
  6. Neem wat van het kookwater en meng dit door het overgebleven kwart van de vulling. Doe dit in een warme schaal, schep er de uitgelekte ravioli of mezzelune op en giet de salieboter er over.
  7. Buon appetito!

We aten dit als hoofdgerecht, samen met wat gegrilde radicchio met daarover wat lardo. Alles bij elkaar een lekker maal.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

3 reacties

Ik had graag geweten waar je dit toestelletje om die mooie halve maantjes te maken kan vinden? Ik weet er het woord niet voor!
Alvast bedankt en heel hartelijk dank voor dit sublieme receptje!
Christine

Beste Stijn,
Hartelijk dank voor je antwoord, het doet me plezier! Ik ga er me zeker een paar aanschaffen! En proficiat met je site, ik heb al dikwijls hele mooie gerechtjes eruit gemaakt! Doe zo voort! Ik ben in elk geval altijd terug gelukkig met een mailtje van jou!
Fijne dag nog!
Christine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.