Salade van linzen, geitenkaas, waterkers, artisjok en ingemaakte citroen

Salade van linzen, geitenkaas, waterkers, artisjok en ingemaakte citroen

Geïnspireerd op een recept uit Yotam Ottolenghi’s Plenty: een heerlijk zomerse salade. Stevig door de linzen, maar licht door de pittige smaken van waterkers en ingemaakte citroen. Met wat brood en rosé prima als hoofdmaaltijd.

Salade van linzen, geitenkaas, waterkers, artisjok en ingemaakte citroen
Artichokes in stead of asparagus. And preserved lemon.

In het origineel worden groene asperges gebruikt – die hadden we niet in huis. Maar nog wel een potje artisjokken. En we hebben dit gerecht ook maar meteen aangegrepen om eindelijk de pot met ingemaakte citroenen aan te breken – die zaten er oorspronkelijk ook niet in.

Hier dus onze versie van het recept:

Recept voor salade van linzen, geitenkaas, waterkers, artisjok en ingemaakte citroen

Men neme voor 4 personen:
  • 200 gram groene linzen
  • 1 liter bouillon (kip of groente)
  • paar takjes vers bonenkruid, verse oregano of marjolein (als je die hebt)
  • 120 gram waterkers (dikke stelen verwijderd)
  • klein bosje bladpeterselie, grof gesneden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 250 gram artisjokharten, uitgelekt (of, nog lekkerder, versgekookte!)
  • 100 gram jonge geitenkaas of pecorino, in brokjes
  • 4 partjes ingemaakte citroen (alleen de gele schil, het wit verwijderd)
  • zout & peper
Bereiding:
  1. Eerst de linzen: spoel deze af in een vergiet onder stromend water; doe ze in een pan en zet ze ruim onder de bouillon. Doe er de takjes bonenkruid, oregano of marjoraan bij en laat ongeveer 15 à 20 minuten zacht koken. Ze moeten net gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.
  2. Maak een soort pesto van de helft van de waterkers: pureer deze in een keukenmachine, samen met de knoflook, peterselie, azijn en zout & peper. En voeg zoveel olijfolie toe tot er een mooie gladde saus ontstaat.
  3. Als de linzen gaar zijn, giet je ze af voeg je ze nog heet toe aan de waterkerssaus. Goed doorscheppen.
  4. Meng tenslotte de resterende helft van de waterkers ook door de linzen. En maak alles op, in een schaal of op de afzonderlijke borden. Door de artisjokken, geitenkaas in stukjes en de reepjes ingemaakte citroen er bevallig over te draperen.
  5. Je kunt het lauw of koud serveren, bijvoorbeeld met een droge rosé en geroosterd brood en overvloedig olijfolie er over.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.