Gekonfijte fazant

Gekonfijte fazant met zuurkool en aardappelkroketten met truffel

Nu we toch al het liefst alleen wild eten (het meest duurzame stukje vlees), moeten we het wilde gevogelte natuurlijk niet vergeten. Ook om alvast “een potje te pre-kerstmissen” zoals Herman den Blijker het noemt.

Gekonfijte fazant met zuurkool en aardappelkroketten met truffel

Marqt heeft de laatste weken betaalbare lokaal geschoten fazanten te koop. Eén fazant is precies genoeg voor twee personen en kost tussen de 10 en 12 euro.

En wat is er nou klassieker dan gekonfijte fazant met zuurkool? Dat maakt de fazant, die droog en taai kan worden, ook sappiger. Je kunt je de boutjes dus het beste konfijten in ganzenvet en de borstfilets dan apart erbij braden.

Gekonfijte fazant met zuurkool

Ik vond hiervoor een super recept van Herman den Blijker (helaas niet meer op zijn site te vinden, maar lijkt heel erg op dit recept voor gekonfijte parelhoenbouten), in zijn ronkende stijl, waar ook nog wat te lachen valt:

“Dit weekend is zo’n onbestemd na-de-Sint-en-voor-de-kerstgevalletje. Moet je nu wel of niet je culi-kruit droog houden? Ik zou zeggen, de lont erin.”

De fazantenboutjes en filets zijn prima gelukt, alles sappig en mals. Het kost wel even de tijd, reken op minstens 2 uur.

Tijd genoeg om ook nog wat aardappelkroketjes met truffel en parmezaanse kaas te maken, de perfecte begeleiding van deze parmantige vogel.

aardappelkroketten met truffel

Recept voor aardappelkroketjes met truffel(-olie/pasta)

  1. Maak daarvoor een stevige aardappelpuree zoals je die altijd al maakt: wij gebruikten kruimige aardappels, klein beetje warme melk (maar niet te vochtig maken), royaal boter en een snuf nootmuskaat, peper & zout.
  2. Doe er op het laatst wat versgeraspte parmezaanse kaas doorheen en een lepel truffelpasta en eventueel een paar druppels truffelolie in.
  3. Stort de puree in een bakblik in een laag van zo’n 3 cm diep en laat alles afkoelen (kun je natuurlijk ook al eerder voorbereiden).
  4. Snijd dan de laag puree in repen en rol die tot mooie cilinders. Dan nog even door een paneerstraatje van losgeklopt ei, fijn paneermeel, weer door het ei en dan door grof paneermeel of panko. Zo ontstaat er een degelijke korst (zegt de meester, Cees Holtkamp in zijn degelijke standaardwerk De Banketbakker)
  5. En dan, als de fazant ook klaar is, een paar minuutjes frituren op 170 graden in plantaardige olie.

Bij al dit lekkers dronken we een heerlijk volle Riesling Spätlese van Lauermann und Weyer (via markvandewijn).

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.