Pasta ai frutti di mare

Zalige verse zelfgemaakte pasta met veel visbeesten in een simpele saffraansaus. We gebruiken mul, gamba’s, vongole en Sint Jakobsschelpen.

Recept voor royale saffraansaus met vis, schelp- en schaaldieren

Hoeveelheden moet je zelf maar even bedenken – loopt allemaal niet zo’n vaart.

  1. Week wat draadjes saffraan in een glas witte wijn.
  2. Spoel wat vongole of venusschelpen (of kokkels) eerst in stromend water en laat ze er daarna nog even in staan.
  3. Doe wat schoongemaakte mulletjes in een hete oven (180 graden) tot ze net gaar zijn – haal ze uit de oven en fileer. Houd warm.
  4. Doe wat zout op Sint Jakobsschelpen en bak ze kort in een hete koekenpan met een heel klein beetje olijfolie. Zorg dat beide kanten mooi bruin en krokant zijn maar dat de schelp van binnen nog zacht is – haal ze uit de pan en houd ze warm.
  5. Laat de vongole uitlekken.
  6. Kook intussen de pasta.
  7. In diezelfde koekenpan doe je een klein beetje kleingesneden knoflook met wat chilivlokken en zet even kort aan – niet te heet! Doe er wat onthoofde maar niet gepelde gamba’s bij en na een minuutje ook de uitgelekt vongole bij. Zet het vuur hoog, blus met de wijn met saffraan en stoom de schelpen met deksel op de pan, tot ze allemaal open zijn.
  8. Maak de saus af met een lepeltje tomatenpuree en een scheut room.
  9. Neem de pasta uit de kookpan en doe deze over in de sauspan. Goed omscheppen dat alle pasta de saus goed pakt. Schep er tenslotte de mul en de sint-jakobsschelpen door.
  10. Dien op met eventueel nog wat fijngehakte peterselie erover.
  11. Lik de sauspan uit.

G. had  perentaart gebakken als dessert, ook verrukkelijk. Niet in het minst door het heerlijke glas Ariyanas Dulce. Een dessertwijn uit Andalusië, gemaakt door Bodega Bentomiz. Fris, beetje rins maar met heerlijke diepte.

Ook lekker:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.