Gemengde gevoelens bij restaurant Bussia

Fijne entourage

We weten niet zo goed wat me moeten denken van restaurant Bussia. Aan de ene kant: prachtige ruimtes, goede akoestiek want geen muziek maar ook geen last van de gesprekken aan andere tafels. Prettige ontvangst en attente bediening. Hooguit wat onnodige uitleg van voor de hand liggende zaken: “Dat is een uienring”. Verder aardig en aangenaam. We hebben er met z’n vieren ongemerkt bijna 4,5 uur fijn getafeld.

De wijnen zijn interessant: uit voornamelijk Italiaanse streken, van eenvoudig tot bepaald duur – maar vast heel lekker, zo’n Barolo Bussia à €660, waar het restaurant ook naar is genoemd. De wijnen die wij kozen waren heerlijk: een witte pinot grigio van Unterebner uit Trentino, en een Valpolicella Superiore Ripasso van Le Salette.

On-italiaans gefriemel

Maar dan het eten. De kaart is veelbelovend. Men noemt het weliswaar cucina moderna, maar het lijkt klassiek Italiaans. Het 6-gangen menu van de dag klinkt heel aantrekkelijk en de mannen in het gezelschap konden de verleiding hiertoe niet weerstaan: gebakken makreel met uiencompote, ravioli met schelvis en shitake, risotto met rucola, gebakken griet met wijnsaus, kalfsentrecote met iets dat ik al weer vergeten ben en als dessert een panna cotta met in citrus gemarineerde ananas en passievruchtenijs.

De dames deden het wat soberder en kozen als voorgerecht allebei de panzanella met kingcrab en asperges. En de griet als hoofdgerecht.

Het zal er wel aan liggen dat we al veel te verwend zijn, maar we werden er eigenlijk niet warm of koud van. Het was allemaal goed klaargemaakt, daar niet van. Maar alles was vrij vlak van smaak, en maakte weinig enthousiasme los.

… in vergezochte combinaties

En het werd ook nog eens gebracht met vergezochte combinaties, die je helemaal niet nodig hebt in de Italiaanse keuken. Zoals een dobbelsteentje gelei van aloe vera met verveine smaak bij de (minuscule) makreel. Het leek het wel nouvelle cuisine, ook door de kleine hoeveelheden. Zeker, bij een 6-gangen diner wil je niet steeds een vol bord voor je neus, maar een stukje kalfsentrecote van grofweg 8 x 8 cm is wat weinig.

Alles bij elkaar was het toch een hele leuke avond, maar met een bijrol voor het eten. Het hinkt hier op twee gedachten: óf je biedt echt verrassende en verfijnde combinaties die de zintuigen prikkelen, óf je houdt het bij eenvoudige klassieke gerechten en maakt die perfect klaar.

Het komt hier helaas over als gefröbel zonder echte klasse. En dan zijn er andere restaurants in deze prijsklasse die dat veel beter doen. Of het juist eenvoudig houden zoals bij Segugio en Incanto.

Maar toegegeven: het dessert was overheerlijk. En voor het eerst viel het gesprek stil en ging alle aandacht naar het eten. Maar dat is bij een 6-gangen diner wat laat.

Restaurant Bussia
Reestraat 28-32
1016 DM, Amsterdam
020 6278794

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Ik kan mij helemaal vinden in de recensie van Stijn Nieuwendijk. Ik had hoge verwachtingen maar helaas werden deze niet waargemaakt. Wellicht te vaak in Italië zelf gegeten waardoor je enigszins een verwachting schept bij een gerecht. De risotto viel ronduit tegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.