Eetlezen met John Dickie, Michael Pollan en Bill Buford

Delizia! van John Dickie

Momenteel lees ik in Delizia! van John Dickie. Een boeiende beschrijving van het ontstaan van de keuken die we nu zo vanzelfsprekend vinden. Maar die dat niet altijd is geweest.

Hoewel pasta er blijkbaar al in de 13e eeuw werd gemaakt (hoogstwaarschijnlijk met de Moren in Sicilie meegekomen en niet door Marco Polo uit China meegenomen) zijn veel “typisch Italiaanse” gerechten pas na de 17e eeuw ingeburgerd geraakt. En eigenlijk zijn de echte stereotypische gerechten als pizza en pasta met tomatensaus van nog later datum. Opnieuw onder invloed van ingrediënten van buiten Italië. Dat zet het huidige “gastroracisme” ook nog eens in een ander daglicht.

Dit boek beschrijft die ontstaansgeschiedenis aan de hand van zeer uiteenlopende bronnen. Zoals de verhandelingen van de koks in het Vaticaan ten tijde van de contrareformatie, van adellieden, stedelingen en boeren in verschillende streken. Van revolutionairen en politici. Uit de literatuur, uit spelletjes  (de mortadella als een soort Kalverstraat in één van de eerste wijdverspreide bordspelen) en later uit reclame. Heel onderhoudend en goed geschreven. Ideaal voor het slapengaan omdat je dan droomt van allerlei lekkers.

In defense of Food van Michael Pollan

Intussen heeft T.  nog een hele doos met boeken over eetcultuur besteld. Foodculture is hot. De invalshoeken talrijk. Sommige boeken zijn beschrijvend, anderen bijna activistisch. Soms wordt je er somber van hoeveel er gerotzooid wordt met voedsel. Michael Pollan’s In Defense of Food maakt je daar pijnlijk bewust van.

Heat van Bill Buford

Gelukkig is er dan ook nog Heat van Bill Buford: An Amateur’s Adventures as Kitchen Slave, Line Cook, Pasta-Maker, and Apprentice to a Dante-Quoting Butcher in Tuscany. Een soort schelmenroman over een stage bij slager Dario Cecchini in Toscane. Zal mij benieuwen.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.