Panelle-e-fritella-Palermitana

Panelle e fritella Palermitana

Panelle uit Palermo

Panelle zijn gefrituurde kikkererwtenkoekjes. Van arabische oorsprong en in Palermo nog steeds op de straathoek te krijgen. Vers! Ze zijn ook wel verwant aan de farinata, zoals we in Turijn aten.

  • Maak een beslag met 400 gram gezeefd kikkererwtenmeel en 1,2 liter water. Mix goed tot glad, helemaal zonder klonten.
  • Zet op rustig vuur, voeg wat zout en verse zwarte peper toe en kook het al roerend tot een wat lobbige pap. Zet vuur uit, doe er een handje gehakte peterselie door.
  • Stort het uit op een glad oppervlak (bijvoorbeeld een bakblik) en strijk het gelijkmatig uit tot een laag van ongeveer 3 mm. Laat het een uurtje afkoelen en opstijven. Snijd dan in driehoeken.
  • Frituur deze in zonnebloemolie op ongeveer 170 graden tot net goudbruin en een beetje opgepoft. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Dien ze zo snel mogelijkop met wat zout erover en een paar druppels citroensap.
Palermo: panelle bij restaurant Franco U Vastiddaru
Zo aten we ze op straat in Palermo

Fritella

De fritella is een stoofpot van tuinbonen en artisjok (en pancetta, een paar eenzame meiknolletjes, wat erwtjes en drie aardappelen). In witte wijn en bouillon. En oregano.

Fritella Palermitana

De gerechten komen uit respectievelijk De Siciliaanse Keuken van Clarissa Hyman en Eten in Italië van Antonio en Priscilla Carluccio.

En we dronken er natuurlijk Siciliaanse wijn bij, uit de pas ingeslagen voorraad Cerasuolo di Vittoria van Planeta.

Ook lekker:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.