Panelle uit Palermo
Panelle zijn gefrituurde kikkererwtenkoekjes. Van arabische oorsprong en in Palermo nog steeds op de straathoek te krijgen. Vers! Ze zijn ook wel verwant aan de farinata, zoals we in Turijn aten.
- Maak een beslag met 400 gram gezeefd kikkererwtenmeel en 1,2 liter water. Mix goed tot glad, helemaal zonder klonten.
- Zet op rustig vuur, voeg wat zout en verse zwarte peper toe en kook het al roerend tot een wat lobbige pap. Zet vuur uit, doe er een handje gehakte peterselie door.
- Stort het uit op een glad oppervlak (bijvoorbeeld een bakblik) en strijk het gelijkmatig uit tot een laag van ongeveer 3 mm. Laat het een uurtje afkoelen en opstijven. Snijd dan in driehoeken.
- Frituur deze in zonnebloemolie op ongeveer 170 graden tot net goudbruin en een beetje opgepoft. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Dien ze zo snel mogelijkop met wat zout erover en een paar druppels citroensap.
Fritella
De fritella is een stoofpot van tuinbonen en artisjok (en pancetta, een paar eenzame meiknolletjes, wat erwtjes en drie aardappelen). In witte wijn en bouillon. En oregano.
De gerechten komen uit respectievelijk De Siciliaanse Keuken van Clarissa Hyman en Eten in Italië van Antonio en Priscilla Carluccio.
En we dronken er natuurlijk Siciliaanse wijn bij, uit de pas ingeslagen voorraad Cerasuolo di Vittoria van Planeta.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.