Romesco de peix

Romesco de peix, Catalaanse visstoofschotel

Catalaanse stoofschotel met heek en langoustines. Naar een recept uit kookboek Moro.

Recept voor Catalaanse visstoofschotel met amandelen, romesco de peix

Men neme

Dit is genoeg als hoofdgerecht voor 3 à 4 personen. 

  • 1 grote gesnipperde ui
  • olijfolie
  • 3 à 4 tenen knoflook in hele dunne plakjes
  • 2 rode paprika’s in reepjes
  • 1/2 knol venkel in dunne plakjes,
  • paar blaadjes laurier,
  • takje verse rozemarijn,
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • plukje saffraan, voorgeweekt in beetje water
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter visbouillon
  • 1 flinke hand amandelen, licht geroosterd in droge pan, dan fijngehakt
  • 600 gram heek (of zeeduivel, harder) in grove stukken
  • 6 à 8 langoustines
Bereiding

Eerst maak je een dikke saus: zet de ui aan in wat olijfolie met de knoflook, paprika, venkel, laurier, rozemarijn en de saffraan bij elkaar in een ruime stoofpan en laat dit even rustig stoven, niet bakken.

Romesco de peix

Blus af met 1 glas witte wijn en voeg dan een blik gepelde tomaten (of in blokjes) toe. Laat dit weer aan de kook komen en voeg dan ongeveer 1 liter hete visbouillon, samen met de amandelen. Dit alles stoof je rustig een uurtje tot een dikke saus.

Romesco de peix

Op het laatst hoef je alleen maar de stukken heek (ongeveer 150 gram pp) en de langoustines (1 à 2 pp) erin leggen en nog 5 à 10 minuten mee laten garen.

We gebruikten voor deze romesco de peix nu heek van de boerenmarkt maar een stevigere vis zoals zeeduivel of harder is eigenlijk beter. Die blijft beter heel in de stoof. En waar wij langoustines gebruikten neemt Moro venusschelpen – lijkt ons ook heerlijk.

Daarbij ciabatta en aioli. Een frisse venkelsalade ernaast is ook geen gek idee. Spontaan zin om weer eens naar Spanje te gaan!

Romesco de peix

A propos die aïoli: die hebben we gemaakt met deze eenvoudige techniek van mayonaise maken door Gordon Ramsay. Alleen vijzelen we van te voren dan nog een paar teentjes knoflook met zout en dat voegen we aan het begin nog aan toe. De mosterd laten we dan weg. Kind doet de was.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.