Tarte tatin met gekaramelliseerde appels

Tarte tatin

Harde, frisse, zure appeltjes

Zondagmiddagtaart met de appeltjes van oom P. en tante C. uit Oirschot. Om zo te eten al heel erg lekker: hard, fris en zuur. Maar helemaal perfect in een tarte-tatin.

Eerst eenvoudig zanddeeg maken en een uurtje laten rusten in de koelkast. Dan de caramel: suiker in de pan laten smelten. De geschilde en gehalveerde appeltjes hierin even aanzetten en smoren tot ze mooi goudbruin glimmen van de caramel maar nog niet gaar zijn. De caramel krijgt zo ook een beetje appelsmaak.

De appeltjes dan in een ovenvorm leggen met de bolle kant boven, caramel erover en dan de taartbodem (die dus eerst nog even deksel is).

Na bakken snel weer omdraaien

Na een klein half uur op zo’n 200 graden is hij klaar, de korst licht bruin en knapperig. Niet te veel laten afkoelen, anders krijg je ‘m niet meer uit de vorm omdat de karamel hard wordt. Leg er een grote deksel op en draai met snelle beweging om.

(update: hier staat een uitgebreider recept voor tarte tatin; weliswaar met kweepeer maar die vervang je dan gewoon door appel).

Opdienen met een beetje slagroom. En bijvoorbeeld Darjeeling thee erbij. Was het altijd maar zondag.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.