Tarte Tatin

Zondagmiddagtaart met de appeltjes van oom P. en tante C. uit Oirschot. Om zo te eten al heel erg lekker: hard, fris en zuur. Maar helemaal perfect in een tarte-tatin.

Eerst eenvoudig zanddeeg maken en een uurtje laten rusten in de koelkast. Dan de caramel: suiker in de pan laten smelten. De geschilde en gehalveerde appeltjes hierin even aanzetten en smoren tot ze mooi goudbruin glimmen van de caramel maar nog niet gaar zijn. De caramel krijgt zo ook een beetje appelsmaak.

De appeltjes dan in een ovenvorm leggen met de bolle kant boven, caramel erover en dan de taartbodem (die dus eerst nog even deksel is). Na klein half uur op zo’n 200 graden is hij klaar, de korst licht bruin en knapperig. Niet te veel laten afkoelen, anders krijg je ‘m niet meer uit de vorm omdat de karamel hard wordt.

(update: hier staat een uitgebreider recept voor tarte tatin; weliswaar met kweepeer maar die vervang je dan gewoon door appel).

Opdienen met een beetje slagroom. En bijvoorbeeld Darjeeling thee erbij. Was het altijd maar zondag.