Reebout met sauce poivrade

2 kilo schoon aan de haak

We hadden groot gezelschap te eten. Dus we maakten een reebout van zo’n 2 kilo. Die hadden we uit Duitsland van de plaatselijke jager meegebracht. Hij was al ontbeend.

Dag van te voren: marinade + saus poivrade

We hebbende bout eerst een dag gemarineerd in olijfolie en kruiden als tijm en rosmarijn.

En ook een dag van te voren maakten we de poivrade-saus: ui, bleekselderij, wortel en knoflook, stukken ree van onder andere de nek, nog wat bot van de voorpoot – niet geschikt om als hoofdgerecht te serveren maar heerlijk om de saus van te trekken), wijn, azijn, bouillon. En allerlei kruiden zoals laurier, tijm en jeneverbessen. En dan 5 uur laten sudderen. En een nacht laten staan.

Rosé gebraden tot 55 graden kerntemperatuur

De bout hebben op de dag zelf kort aangebraden aan alle kanten en vervolgens ongeveer 40 minuten in de oven (vuistregel: ongeveer 10 minuten per pond) gegaard tot mooi rosé en zo’n 55 graden kerntemperatuur.

En daarna nog eens 15 minuten laten rusten in aluminiumfolie. En tenslotte in plakjes gesneden – heel karwei voor ongeschoolde amateurkoks zoals wij.

Met allerlei lekkers erbij en erna

We aten er een gratin dauphinois van dunne schijfjes knolselderij en aardappel bij, met lang gestoofde rode kool met bessengelei. En spruitjes met walnoten.

En als dessert: vijgen met honing uit de oven, pruimen met gember en vanille-ijs.

De wijnen: vooraf een lichte Kolbenhofer van Hofstätter en daarna bij het ree een krachtige Barbera d’Alba 2006 van Negretti.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.