Crème brulée met lavendel van Alfons Schubeck

Crème brulée met lavendel

Na de chicken fattee aten we een heerlijke crème brulée met lavendel en venkelzaad uit ons nieuwe kookboek Alfons Schubeck: Meine Küche der Gewürze.

Het mooie van deze crème brulée is de tegenstelling tussen het verfijnde lavendel aroma in de koele pudding en het knapperige laagje karamel waar je eerst doorheen moet.

Gaat met een bovengril – maar nog beter met een gasbrander of zelfs een salamander. Dat is een soort ijzeren stempel die je eerst gloeiend heet maakt op het fornuis. En waarmee je de crème met suiker in een paar seconden karamelliseert. Spektakel gegarandeerd.

Recept voor crème brulée met lavendel

men neme

Voor 4 personen:

 • 1 TL poedersuiker
 • 15 (of meer) venkelzaadjes
 • 270 ml slagroom
 • 270 ml melk
 • 1 vanillestokje
 • 2 TL gedroogde lavendelbloemen
 • sinaasappelschil (3 cm)
 • 60 g suiker
 • 6 eigeel
 • 2 EL bruine suiker
bereiding:

Ongeveer een 1 uur en 15 minuten totaal (inclusief bakken en afkoelen)

 1. Laat de poedersuiker in een pannetje karameliseren en roer de venkelzaadjes erdoor. Haal de karamel eruit en laat hem op bakpapier afkoelen. Wrijf hem daarna in een vijzel fijn.
 2. Doe room en melk in een pan. Schraap het vanillestokje leeg. Doe de pulp samen met het stokje, de venkelkaramel, de lavendelbloemen, sinaasappelschil, en de helft van de suiker bij de melk/room. Aan de kook brengen en van het vuur 10 minuten laten trekken.
 3. Oven op 150 graden voorverwarmen. Eigeel met rest van de suiker in een kom roeren (niet schuimig kloppen). De nog warme melk/room zachtjes erdoor roeren. Het mengsel door een zeef gieten en over de vormpjes verdelen (± 150 ml per vormpje, liefst keramiek).
 4. De vormpjes in een bakblik zetten en zoveel heet water hierin gieten dat de vormpjes tot 1/3 in het water staan. De crème in het midden van de oven in ongeveer 40-50 minuten laten stollen. De vormpjes uit het waterbad nemen de crème volledig laten afkoelen.
 5. Kort voor het serveren de gril aanzetten. De crème gelijkmatig met bruine suiker bestrooien en direct onder de gril op de bovenste stand goudbruin laten karameliseren. Eventueel met gesuikerde lavendelbloemen serveren.
Crème brulée met lavendel

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.