De linguine agli scampi van Giorgio Locatelli

We hadden een mooie partij langoustines op de kop getikt. Vrij naar een recept uit Made in Italy van Giorgio Locatelli hebben we dat in de pasta verwerkt tot linguine agli scampi. Die pasta hebben we trouwens ook maar weer eens zelf gemaakt.

Je maakt hiervoor éérst een bouillon van de koppen. En dan gebruik je de staartjes voor de saus door ze in hun geheel te bakken met knoflook.

je maakt de saus dan af met de bouillon en de staarten waarin je dan nog even de gekookte pasta mee bakt. Zo lekker!

De linguine agli scampi van Giorgio Locatelli

Recept voor linguine agli scampi

Genoeg voor ongeveer 4 personen als hoofdgerecht. Je hebt in totaal ongeveer 1 uur nodig.

men neme
 • 400 gram linguine of tagliatelle
 • 20 à 24 langoustines
 • 4 mooie rijpe tomaten of gepelde tomaten uit blik, ontdaan van vel en zaadjes, in stukjes
 • olijfolie
 • 3 gepelde tenen knoflook, heel fijngehakt
 • 1 kleine chilipeper, zonder zaadjes of 1/2 theelepel chilivlokken
 • glas witte wijn
 • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
 • handvol fijngehakte peterselie, liefst platte; steeltjes apart voor in de bouillon
 • zout & peper

Voor de bouillon:

 • olijfolie
 • 1/2 wortel, in grove stukken
 • 1/2 ui, in grove stukken
 • 1/2 stengel bleekselderij, in grove stukken
 • 1 blad laurier
 • paar zwarte peperkorrels
 • 1/2 glas witte wijn
 • 1/2 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
bereiding
 1. Maak eerst de langoustines schoon: draai de koppen van de staartjes – let op met het darmkanaal; dat blijft aan het staartje zitten en moet je er met een klein mesje voorzichtig van verwijderen. De koppen en lekker scherpe scharen gaan in de bouillon, de staartjes houd je nog even apart – en koel als je de bouillon wat langer van te voren maakt.
 2. Maak dan de bouillon: neem hiervoor een ruime soeppan, verhit daarin wat olijfolie. En voeg de wortel, ui, selderij, peperkorrels, laurier en peterseliesteeltjes toe. Even zachtjes smoren, maar niet laten bruinen. Doe er dan de koppen met de scharen erbij. Kraak ze een beetje zodat de sappen er goed uit komen. Doe de wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Doe er dan de tomatenpuree erbij en laat weer even doorkoken. Voeg tenslotte wat water toe en breng weer aan de kook. Temper dan het vuur en laat alles zo’n 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen. Zeef tenslotte de bouillon door een houd deze apart.
 3. Begin met het koken van de pasta in ruim kokend water met wat zout. Houd rekening met de kooktijd: zorg dat de pasta zo goed als al dente is wanneer de saus hieronder klaar is. Dan kan de pasta daarin nog even meekoken zodat deze alsnog precies goed is.
 4. Maak de saus: klief de staartjes in de lengte doormidden (zodat eenmaal aan tafel makkelijk het vlees eruit gehaald kan worden zonder je vingers open te halen aan het scherpe pantser). Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook zachtjes maar laat deze niet bruin worden. Voeg de fijngesneden chili (of de vlokjes) toe en dan de staartjes, met het vlees naar beneden. Vuur omhoog en kort bakken, ongeveer halve minuut. Peper & zout erbij en dan het glas witte wijn. Laat de alcohol verdampen en zet dan het vuur zacht. Voeg dan de tomatenstukjes én de tomatenpuree toe. En dan een paar pollepels van de bouillon.
 5. Doe de afgegoten pasta in de saus met wat olijfolie erbij en laat het nog een minuutje doorkoken in de saus met de langoustines. Doe tenslotte de peterselie erbij en dien alles op – met een grote trotse glimlach!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.