zarzuela met langoustine

Libanese yoghurtcake

Van die Libanese yoghurtcake hebben we helaas geen foto gemaakt, wel van de heerlijke zarzuela die we er voor aten. Komt hopelijk later nog eens.

In weerwil van de winterse mist buiten hebben we binnen een zuidelijk maal voorgezet voor onze gasten G. en B. Eerst wat tapas en daarna een pan vol zarzuela: een dikke soep op basis van visbouillon met tomaat, veel paprika, inktvisringen en grof gehakte amandelen. Als smaakmakers (natuurlijk) knoflook, saffraan, rozemarijn, laurier en gerookt paprikapoeder. En wat witte wijn.

De soep hebben we van te voren gemaakt. En dan vlak voor het opdienen gauw de gamba’s erop, mosselen erbij en wat stukken vis. Dat alles hebben we ongeveer 10 minuten laten garen op de hete soep. Vervolgens opgediend met knapperig plat Turks brood om te soppen.

Erbij een salade van schijfjes bloedsinaassappel, venkel en finterdunne uiringen en zwarte olijven. Met veel olijfolie.

Recept voor Libanese yoghurtcake

En tenslotte een verassend frisse Libanese pudding (of natte cake – het is maar hoe je het beschouwt) van yoghurt en citroen met gehakte walnoten er over. Uit kookboek Moro. Daarin maken ze het met pistache-noten, ook lekker. Hier het recept:

Ingredienten (6 personen):

  • 3 scharreleieren, gesplitst
  • 70 gram fijne suiker
  • 2 vanillestokjes, in de lengte gehalveerd
  • 350 gram yoghurt
  • rasp van 1 citroen en een 1/2 sinaasappel
  • sap van 1 citroen
  • 20 gram tarwebloem
  • 30 gram ongezouten pistache-noten (of walnoten)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak water warm voor een bain marie; genoeg om bij een cakeblik of taartvorm (ongeveer 25 in diameter) tot ongeveer halverwege te komen. Bekleed blik of vorm met vetvrij papier.
  3. Klop de eidooiers met driekwart van de suiker tot het dik en bleek is.
  4. Schraap de vanille uit de stokjes en doe deze er bij, met de yoghurt, citroensap, citrusrasp en bloem. Meng dit goed.
  5. Klop het eiwit met de rest van de suiker tot er mooie punten ontstaan. Spatel dit voorzichtig door het yoghurtmengsel – laat het luchtig. Doe dan alles in het cakeblik of de taartvorm. En zet het in het warme water in de oven.
  6. Na ongeveer 20 minuten kunnen de gehakte nootjes erover – laat dan weer ongeveen 20 a 30 minuten bakken tot de cake lichttbruin is, maar nog wat sponzig van buiten en van binnen nog wat vochtig.
  7. Opdienen met wat yoghurt en/of honing erover.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.