Boeuf Bourguignon, aligot en mousse au chocolat.

Opnieuw een gast aan tafel, nu D. die wel van een stevig maal houdt. Goed excuus om maar eens een klassieker als boeuf bourguignon te maken.

Daarvoor hebben we wat doorregen runder sukadelappen een hele middag laten marineren in een fles wijn, wortel, selderij, laurier, kruidnagel, paar tenen knoflook en een ui in stukken.

Het vlees vervolgens apart aangebraden en dan met de ingekookte marinade, evenveel runderbouillon, de groenten uit de marinade, nog wat gerookt spek en wat champignons en een beetje tomatenpuree in een grote stoofpan gedaan. Om die, met een scheut cognac, vervolgens zo’n anderhalf uur in de oven te zetten op 180 graden.

We hebben er ook nog gestoofde prei en aligot bij geserveerd: romige aardappelpuree met kaas (een Cantal om precies te zijn) en knoflook – die zachtjes in royaal boter was gegaard en daarna met boter en al door de puree ging. Zeer machtig maar onweerstaanbaar.

Ooit, diep in de Auvergne, zijn we er trouwens zelfs bijna aan bezweken – maar misschien kwam dat toen ook door de forel met spek vooraf, de steak erbij, en de île flottante erna én het kaasplateau toe. Geen lichte kost.

Maar ook nu zochten we de grenzen op. Want als nagerecht hadden we ook nog een mousse au chocolat. De cognac bij de koffie was hard nodig om een en ander te verteren. Om D. daarna naar de tram te zien waggelen.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.