Boeuf Bourguignon, aligot en mousse au chocolat toe

Opnieuw een gast aan tafel, nu D. die wel van een stevig maal houdt. Goed excuus om maar eens een klassieker als boeuf bourguignon te maken.

Boeuf bourguignon

Daarvoor hebben we wat doorregen runder sukadelappen een hele middag laten marineren in een fles wijn, wortel, selderij, laurier, kruidnagel, paar tenen knoflook en een ui in stukken.

Het vlees vervolgens apart aangebraden en dan met de ingekookte marinade, evenveel runderbouillon, de groenten uit de marinade, nog wat gerookt spek en wat champignons en een beetje tomatenpuree in een grote stoofpan gedaan. Om die, met een scheut cognac, vervolgens zo’n anderhalf uur in de oven te zetten op 180 graden.

Aligot

We hebben er ook nog gestoofde prei en aligot bij geserveerd: romige aardappelpuree met kaas (een Cantal om precies te zijn) en knoflook – die zachtjes in royaal boter was gegaard en daarna met boter en al door de puree ging. Zeer machtig maar onweerstaanbaar.

Ooit, diep in de Auvergne, zijn we er trouwens zelfs bijna aan bezweken – maar misschien kwam dat toen ook door de forel met spek vooraf, de steak erbij, en de île flottante erna én het kaasplateau toe. Geen lichte kost.

Mousse au chocolat

Maar ook nu zochten we de grenzen op. Want als nagerecht hadden we ook nog een mousse au chocolat. De cognac bij de koffie was hard nodig om een en ander te verteren. Om D. daarna naar de tram te zien waggelen.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.