Restverwerking: gratin van linzen, chorizo en kaas

In de voorraadkast slingerde nog een kleine chorizo en wat restjes kaas (een stuk straf geurende schapenkaas uit de Pyreneeën en nog wat Cantal van de aligot van afgelopen zaterdag).

En gedroogde linzen hebben we altijd in huis. Blijven makkelijk een jaar goed. In dit geval stevige donkergroene Le Puy linzen uit de Auvergne. Dat werd dus een pittige ovenschotel.

Onderstaande hoeveelheden zijn bij benadering voor 2 personen. Maar dat is het fijne van linzen, die zijn niet zo precies.

  • Smoor eerst 1 kleingesneden stengel bleekselderij en 1 flinke wortel in blokjes met 1 gesnipperd uitje en 2 geplette tenen knoflook in wat olijfolie. Doe daar ook de chorizo in stukjes bij naar smaak. En 2 laurierblaadjes  en bijvoorbeeld een paar takjes tijm.
  • Doe daar na ongeveer 10 minuten 200 gram linzen erbij en vul dit aan met genoeg bouillon om de linzen net onder te laten staan. Kook de linzen in ongeveer half uur al dente – zeker niet kapot!
  • Zet het hele mengsel in de oven met geraspte kaas erover (kies zelf een leuke variant). Op ongeveer 200 graden, of 150 graden met hete lucht. Tot de kaas lichtbruin en knapperig is. Bon appétit!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.