Mezze

Mezze als bewijs van gentrification

In vrolijke lentestemming naar de Haarlemmerdijk gewandeld. Wat de stemming alleen maar vergrootte, zoveel lekkere zaakjes als daar inmiddels zijn.

Ooit, in de grauwe jaren tachtig, was dit nog een griebusstraat, met junken, leegstand en ellende. Niks geen houtovenpizza’s, vlaams desembrood of Portugese bolo’s. En zie nu:  een gesmikkel van jewelste.

Mooie illustratie van het fenomeen dat je de verbetering van buurt of straat kunt aflezen aan het aantal restaurants, cafe’s en fijnproeverszaken, zoals ook in Brooklyn gebeurt:

“Food is the new art in the urban cultural experience. You used to have artists moving in and opening galleries, now there are foodies moving in (…)” –  Sharon Zukin (die er het boek Naked City: The Death and Life of Authentic Urban over schreef)

Gentrification of niet, iedere buurt zou moeten juichen wanneer er een zaak opent zoals Le Sud: met een belachelijk grote keuze aan mezze uit Balkan, Midden-Oosten en Maghreb. Alleen al 5 soorten humus!

Het kookboek over de Libanese keuken (The Lebanese Cookbook) dat we net aan de overkant bij de Kookboekhandel kochten werd dan ook op slag overbodig.

’s Avonds hebben we de baba ganoush met walnoot en de hummus gegeten met wat brood en gegrilde venkel.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Ontvang een paar keer per maand een lekkere update in je mailbox:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.