Kleinere buik, grotere hersenen

Allemaal leuk dat de eerste mensen voorzichtig de bomen uit kwamen en rechtop gingen lopen, in groepsverband gingen jagen en uiteindelijk zelfs gingen praten. Maar evolutionair gezien is vooral koken bepalend geweest voor de ontwikkeling van de soort.

In ieder geval volgens verschillende professoren die ook in de BBC documentaire Did the discovery of cooking make us human? aan het woord komen. Waaronder Richard Wrangham, die er een boek over schreef: Catching Fire. How Cooking Made Us Human.

Komt er op neer dat door het koken van voedsel de energie-opbrengst fundamenteel vergroot wordt . Zodat er relatief kleinere ingewanden nodig zijn maar er toch meer energie vrij komt voor de hersenen – notoire grootverbruikers – die dus weer groter konden worden.

Daarom koken wij ook zo graag ;-)

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.