Basismateriaal bloemkool

Al eeuwen hadden we geen bloemkool meer gegeten. Te veel associaties met zware koollucht en weeïge smaak. Maar omdat er nog geen verse lentegroenten zijn en we zo langzamerhand de wintergroenten allemaal al vaak hebben gegeten, werd de bloemkool onontkoombaar. Dan maar eens creatief uitpakken met  bloemkoolpuree én geroosterde bloemkool.

Freestylen in de oven

Grotendeels gebaseerd op dit recept, met wat freestylen. Het roosteren is heel simpel: een kwart bloemkool in roosjes “plukken”, op een bakblik met wat olijfolie, peper en zout de oven in. Zo’n 20 minuten op 200 graden; af en toe even omschudden tot ze mooi goudbruin zijn. Kind doet de was.

Bij het opdienen deden we er nog een mengsel van gemalen komijn, kaneel en gerookt paprikapoeder over. Niet meer dan een zwuifje, zoals Marjoleine de Vos dat graag noemt.

Zachte puree

De andere driekwart van de bloemkool wordt gekookt in groentebouillon met een teen gerookte knoflook – geeft een pittige rooksmaak, kan de bloemkool goed gebruiken. Na afgieten (bouillon bewaren  – zie verder op in deze post) even pureren, beetje nootmuskaat erbij en beetje olijfolie, maakt het zacht.

Daarbij hebben we nog wat spinazie gesmoord, met wat geroosterde amandelen erover. En natuurlijk de St. Jakobsschelpen kort in boter gebakken. Op het bord hebben we daar nog wat vanille-boter overheen gelepeld, hadden we nog in de koelkast bewaard van een vorig feestmaal.

En een dag later bloemkoolsoep

De volgende dag hebben we van de resterende bloemkoolpuree en de bewaarde bouillon nog een soep gemaakt voor bij de lunch. Dus hebben we eigenlijk 3 verschillende soorten bloemkool gegeten in 2 dagen.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.