We hebben maar weer eens rode bietjes met aceto balsamico, knoflook en marjolein gemaakt, naar een recept van Jamie Oliver uit Happy Days with the Naked Chef. Deze keer met linzen, rucola en geitenkaas.

aceto balsamico villa manodori

Gebruik voor dit recept een goede aceto balsamico. Wij hadden dit mooie flesje van J. gekregen: diep zoet, pittig en stroperig. Het is gemaakt door sterrenchef Massimo Bottura van Osteria Francescana. Maar ook met een eenvoudige aceto balsamico worden de bietjes al lekker.

Recept voor rode bietjes met aceto balsamico, knoflook en marjolein uit de oven

  1. Oven voorverwarmen op zo’n 200 graden.
  2. Zo’n 2 bietjes per persoon schoonmaken en een kwartiertje koken – niet helemaal gaar want ze gaan ook nog in de oven. Jamie kookt ze trouwens helemaal niet voor, maar dat is ons een eerdere keer niet zo goed bevallen. Zelfs na bijna 45 minuten waren ze toen nog niet lekker gaar.
  3. Leg de bietjes dan in kwarten in een ruim stuk aluminiumfolie – dit moet nog goed dichtgemaakt kunnen worden. Leg er per bietje 1 teen knoflook erbij, ongepeld maar wel geplet, dan poffen ze lekker. Doe er een scheut rode wijnazijn of aceto balsamico en olijfolie erover. En nog goede hand verse marjolein. Of tijm, is wat makkelijker te krijgen hier en daar. Tenslotte nog wat peper & zout. Dan alles goed inpakken in de folie. En de hete oven in, ongeveer 20 minuten.
  4. Dien de warme bietjes op met bijvoorbeeld mozzarella. Of een gegratineerd geitenkaasje. En wat groene salade.

Je kunt de bietjes ook in hun geheel poffen in de oven, zonder eerst voor te koken. Maar dan hebben ze wel ruim een uur nodig. We doen dat wel eens met laurier en koriander in aluminiumfolie.

Deze bietjes met aceto balsamico passen ook heel goed bij een tafel vol kleine gerechten met bijvoorbeeld wat courgette pannenkoekjes met venkel. Of bij een salade met linzen, geitenkaas, waterkers en ingemaakte citroen.

Bietjes met aceto balsamico, knoflook en marjolein

En als je over hebt blijven ze koel bewaard nog wel een dag of 2 goed. De smaak wordt alleen maak intenser.

Bietjes met aceto balsamico, knoflook en marjolein

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van al dit lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan zo’n 1 of 2x per maand een bericht in je mailbox.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Wist je trouwens dat als je zuur op aluminiumfolie doet (zoals hier de balsamico of de azijn op de bietjes) het aluminium versneld gaat oxideren, er ontstaan gaatjes in het folie en de deeltjes aluminium krijg je binnen. Dat ziet je lijf als een zwaar metaal en het is niet goed voor je (het wordt gelinkt aan Alzheimer)

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.