Afgelopen Kerst hebben we dit recept voor het eerst gemaakt. En dan nu maar eens voor het Paasmaal, in een iets aangepaste versie.

We gebruikten een wild zwijn bout van ruim 2 kilo, geïmporteerd door G., afkomstig uit de Brandenburgse bossen. En uitgebeend door de jager zelf (de man is chirurg in het dagelijkse leven – draait daar zijn hand niet voor om).

wild zwijn bout met gnocchi en tuinbonen

“Recept” voor langzaam en op lage temperatuur gebraden wild zwijn bout

De wild zwijn bout hebben we eerst gevuld met takken rozemarijn, tijm en stuk of tien gepelde en gekneusde tenen knoflook. Dan goed dichtgebonden. Beetje gepeperd en gezouten.

Eerst aanbraden

En in dan een hete, droge braadpan rondom dichtgeschroeid. Daarna pas de olijfolie en boter erbij. Want droogschroeien geeft een goede sterke smaak. En bovendien heeft de bout aan de buitenkant een dun vetlaagje – verder is het overigens heel mager vlees.

Dan langzaam garen in de oven

Tot slot nog wat wat takjes rozemarijn en teentjes knoflook erbij en toen in de voorverwarmde oven geschoven, met deksel op de pan.

Op maar 90 graden en dat zo’n 3,5 uur lang. Zodat het vlees heel langzaam gaart en mooi mals blijft. Het laatste half uurtje hebben we er nog wat gehalveerde sjalotjes bij gedaan.

Toen een kerntemperatuur van zo’n 60 graden was bereikt hebben we ‘m uit de oven gehaald (hier hebben we een aantal handige lijsten met kerntemperatuur voor vlees). We hebben ‘m 10 minuten laten rusten. En daarna in mooie plakken gesneden.

wild zwijn bout

Op het bord met tuinbonen en gnocchi

Uiteindelijk alles opgediend met tuinbonen (toegegeven: uit de diepvries), gesmoorde worteltjes en gnocchi.

Trouwens: we hadden vooraf nog een brandnetel-kervel soep. De jonge brandnetelblaadjes achter het huis geplukt (op het platteland kan dat, voor stedelingen zoals wij een zalige luxe). En het soepje licht gebonden met wat aardappel.

Als dessert dan nog een mooie tiramisu, door gastvrouw C. gemaakt, onovertroffen.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

8 reacties

Een goede gietijzeren pan zou gewoon in de oven moeten kunnen. Let alleen op het deksel: sommige pannen hebben daarop een kunststof greep. Dan kun je er beter een andere deksel op doen. Of afdekken met folie. Succes!

Ik heb van vrienden twee stukken wildzwijn gekregen, het is diep gevroren, ik denk dat het niet erg vakkundig behandeld is. 1 stuk is van de rug en het andere bout.
Kan ik die stukken samen tot een stoofschotel bereiden en hebben jullie daarvoor een recept?
Alvast bedankt
Hélène

Dat zijn de betere cadeau’s! Dus daar wil je natuurlijk wel iets lekkers van maken. Een rug is meestal mooi mals vlees, eigenlijk een beetje zonde om in een stoof te gebruiken – daarvoor gebruiken wij meestal de wat lastigere delen zoals uit de nek. Een mooie zwijnsrug zou je prima kunnen braden, bijvoorbeeld zoals hier:
http://www.watatenzij.nl/2009/11/13/wild-zwijn-rug/

Maar als je denkt dat rug en bout allebei niet meer mooi aan 1 stuk klaar te maken zijn omdat ze niet vakkundig zijn behandeld is een gezamelijke stoof zeker een laatste mogelijkheid. Daar hebben we ook een lekker recept voor:
http://www.watatenzij.nl/2011/11/19/stoofpot-van-wild-zwijn/

Ben benieuwd wat je kiest en hoe het lukt!

Ik zit eraan te denken om dit ook te maken voor kerst, waar zou ik het beste zo’n wild zwijn bout kunnen halen?

Probeer het bij een goede slager of poelier. Sommigen hebben in deze periode ook wild. Soms moet je dat wel even van te voren vragen, dan kunnen ze het voor je bestellen. Hangt er natuurlijk ook van af waar je woont. Hier en daar kun je het ook online bestellen.

Lijkt me heerlijk – ook mijn keus voor de kerst :-)
Het gezelschap is wat groter, dus het wordt een bout van ca 3 kg (hier overigens bij de poelier besteld).
Die zal langer in de oven moeten – maar hoeveel langer ?
Heeft iemand een suggestie / richtlijn ?
Dank alvast !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.