Scheermessen in de pan

Gebakken scheermessen en Sint Jakobsschelpen

Heet en kort gebakken allemaal. Maar toch zeer verschillend:

Gebakken scheermessen

  1. Spoel de scheermessen met stromend water en laat ze even uitlekken. Enige beweging gewoon negeren. Hoort bij verse schelpdieren.
  2. Hak een paar tenen knoflook heel fijn. Doe deze in een kommetje doen met olijfolie, peper en zout. En nog wat gehakte bladpeterselie.
  3. Verhit een klein beetje olie in een gloeiendhete platte koekenpan. Leg de schelpen er in met het scharnier naar beneden.
  4. Draai ze na zo’n 2  minuten om en bak ze nog even tot de weke inhoud helemaal gaar is en goudbruin.
  5. Haal ze uit de pan, doe ze in een schaal en giet er de knoflookolie met peterselie over. En een paar druppels citroensap. Gauw door met het volgende gerecht.
Kort gebakken scheermessen met peterselie, knoflook en citroen

Salade van  St. jakobsschelpen en gedroogde ham

  1. Zet borden klaar met bevallig geschikte saladeblaadjes – welke je maar in huis hebt. En drapeer daar dan nog wat dunne plakjes Iberico of Serrano ham over. Of Pata Negra als je dik wilt doen.
  2. Wrijf een platte bakpan even in met beetje boter en verhit deze. Schroei er vervolgens de schelpen in, ongeveer één minuut per kant. De boter mag licht karameliseren.
  3. Haal de coquilles uit de pan.  Deglaceer de pan met wat sherry en klein scheutje witte wijn azijn. Doe er een paar klontjes koude boter bij en roer alles glad tot een mooie glanzende saus.
  4. Doe de coquilles op het bord met de salade en de ham, en druppel de warme saus erover.

Aan tafel!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.