gegrilde makreel met tabouleh

Gegrilde makreel met ras el hanout

Het is nu seizoen voor vette vis als makreel en sardines. Ondergewaardeerde vissen eigenlijk, hoewel gezond, verantwoord en spotgoedkoop. Zo kochten we twee glanzende verse makrelen (à 350 gr per stuk) voor maar 5 euro.

Die hebben we een beetje op z’n Marokkaans klaargemaakt, met wat ras el hanout. Dat is een kruidenmengsel met in ieder geval piment, kardemom, gember, foelie, nootmuskaat en zwarte peper en vaak nog z’n 10 andere specerijen. Letterlijk betekent het ‘het beste van de winkel’. Dus zeker goed genoeg voor een mooie verse makreel (hier hebben we een basisrecept voor een eenvoudige ras el hanout)

Deze makreel met ras el hanout hebben we geïnspireerd op een recept uit Het Fishes Kookboek van Bart van Olphen.

Eerst vullen en insmeren met ras el hanout

Je maakt eerst een specerijenpasta in de vijzel waarmee je de makrelen inwrijft. In dit geval van knoflook, gedroogde chilipepers, paprikapoeder en ras el hanout. Meng er wat olijfolie door en wrijf dit mengsel in de buikholte en op buitenkant van de makrelen. De buikholte vul je verder met een mengsel van kleine partjes citroen, laurierbladen, gehakte peterselie, zout & peper.

Dan kort grillen

Rooster de makrelen vervolgens 3 à 4 minuten per kant op een grill of hete barbecue, of onder een grill in de oven (zoals wij deden). Ze moeten goudbruin en knapperig worden.

Zo’n gegrilde makreel met ras el hanout is heel lekker met vers brood en bijvoorbeeld een salade van gegrilde bloemkool van Ottolenghi/Locatelli of bij een salade met rucola, paprika en amandel. Of, zoals deze keer, met een eenvoudige tabbouleh met veel kruiden en wat tomaatjes.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.