We zijn er, toen we onlangs in Londen waren, zelfs langs gelopen: het eerste restaurant in Notting Hill van Yotam Ottolenghi, auteur van het populaire Plenty.

En daarvan kregen stond er net in dat weekend een kleine versie in The Guardian. Slimme manier om je kookboek te promoten – staat nu op onze wishlist.

Ottolenghi's taart van gekarameliseerde knoflook.

Want boordevol lekkere mediterrane en aziatische gerechten, allemaal vegetarisch. Zoals deze taart van gekarameliseerde knoflook met geitenkaas. Tikje bewerkelijk (vooral het schillen van die ontelbare knoflooktenen) maar zeer de moeite waard.

Recept voor Ottolenghi’s taart van gekarameliseerde knoflook

Men neme voor 4  personen:

 • 3 hele bollen knoflook
 • 6 blaadjes bladerdeeg uit de diepvries
 • olijfollie
 • aceto balsamico (wij namen vincotto van vijgen, de aceto was op)
 • 1/2 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn
 • 1 eetlepel thijmblaadjes
 • zout & peper
 • 100 g zachte geitenkaas
 • 100 g harde geitenkaas
 • 2 eieren
 • 75 ml room
 • 75 ml crème fraîche

Bereiding:

 1. Maak de bodem: verwarm de oven op 180 graden.Vet een bakvorm van zo’n 24 cm in met boter. Vorm daarin met de zes bladerdeegblaadjes een bodem en rand (beetje puzzelen). Leg wat vetvrij papier op de bodem en doe er wat oude droge bonen op; of van die speciale droogbakbolletjes. Als het gewicht maar genoeg is om het rijzen van de bodem te voorkomen. Bak de bodem dan 20 minuten blind. En nog eens zo’n 10 minuten zonder de bonen, tot alles lichtbruin is. Hou dan apart.
 2. Karameliseer de knoflook: pel alle knoflookteentjes (kan binnen 10 seconden met deze truc). Doe ze in een pannetje, net onder water. Breng licht aan de kook en laat ze 3 minuutjes zacht koken. Giet ze daarna af. Doe wat olijfolie in de pan en fruit de tenen kort. Doe er dan de aceto balsamico bij met nog wat water en laat weer 10 minuten zachtjes koken. Dan suiker,de gehakte kruiden en wat zout erbij en weer zo’n 10 minuten laten brubbelen. Totdat het meeste vocht is verdampt en er een dikke, donkere stroop ontstaat en alle tenen daarmee bedekt zijn. Haal dan van het vuur.
 3. Zet de taart in elkaar: neem de vorm met de bodem, doe daar de geitenkazen in stukjes in. Schep de knoflook en de stroop er gelijkmatig over. Klop room, crème fraîche en eieren met beetje peper en zout. En giet dit in de taartvorm, over de knoflook en de geitenkazen.
 4. Bak de taart af: zo’n 35 à 45 minuten op 160 graden, tot alles stevig en goudbruin is. Even een beetje laten afkoelen en dan serveren. Bijvoorbeeld met geroosterde bietjes en een groene salade.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.