Geen religieuze bedoelingen. Maar gewoon omdat het heel erg lekker is: een smakelijke pilaf met gekonfijte eend in een sluier van knapperig goudbruin filodeeg.

Gesluierde pilav met eend

Uit onze laatste aanwinst op het gebied van de Midden Oosterse keuken: Purple Citrus and Sweet Perfume van Silvena Rowe. Een prachtig verzorgd, rijk geïllustreerd kookboek met heerlijke gerechten uit de Levant.

Uit de keukens van de Sultan

Sommige recepten komen rechtstreeks van chefs van toonaangevende restaurants. Zoals dit recept van restaurant Asitane in Istanbul. Waar men gerechten kookt uit de keukens van het Ottomaanse hof van Suleiman de Grote, overvloedig en verfijnd. En waar we een paar jaar geleden hebben gegeten als waren we de sultan zelf.

Nu gewoon in de eigen keuken. In plaats van de eendenbouten kun je ook goed kip gebruiken. Als het maar mooie smakelijke kip is, die naar zich zelf smaakt. Niet van die waterkip die naar vis smaakt.

Wij hebben de eendenbouten gekonfijt (langzaam gegaard in vet – zoals in dit recept met parelhoenbouten) . Je kunt ze eventueel ook gewoon braden maar konfijten is wel erg lekker. En makkelijk bovendien. Want eenmaal gekonfijt kun je de bouten prima bewaren in hun eigen vet. Altijd goed om een paar in huis te hebben, bijvoorbeeld voor een cassoulet met bonen.

Gesluierde pilaf met eend

Recept voor pilaf met gekonfijte eend in filodeeg

Men neme

Voor 4 personen als hoofdgerecht

 • 4 gekonfijte of gebraden eendenbouten
 • 4 sjalotten, fijngehakt
 • 4 tenen knoflook, gekneusd
 • 250 gram rijst (bijvoorbeeld baldo, met korte, ronde korrel)
 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram pijnboompitten, heel licht geroosterd
 • 400 ml kippenbouillon
 • 1 theelepel hennep (geen idee waar je dat kunt krijgen – coffeeshop misschien? – wij hebben het weggelaten)
 • flink vel filo deeg, zo’n 60 x 60 cm
 • olijfolie
 • 15 gram geklaarde boter of ghee
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Haal het vlees van de bouten.
 3. Verwarm wat olijfolie in een grote sauspan. Smoor de sjalot en de knoflook hierin zachtjes (niet bruin laten worden). Doe er dan de droge rijst bij en de rozijnen. Goed omscheppen zodat de rijst de olie goed opneemt. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het dan zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is maar nog een beetje vochtig.
 4. Voeg dan de pijnboompitten toe en meng deze met de rijst. Laat het een beetje afkoelen.
 5. Spreid het filodeeg uit op een bakblik, bestrijk het met wat olie of de geklaarde boter. Doe de pilaf erop. Daarboven op weer de stukjes eend. En vouw alles dicht. en bestrijk de bovenkant weer met de olie of geklaarde boter.
 6. Silvena Row bakt dit pakket eerst in een koekenpan en zet hem daarna nog in de oven – wij deden dat niet, bang dattie uit elkaar zou vallen. Wij schoven hem meteen in de oven. Gaat prima, duurt alleen wat langer: ongeveer 20 minuten tot het deeg goudkleurig en knapperig is.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

4 reacties

Zeker, was erg lekker. En in het boek ziet het er nog lekkerder uit. Het knapperige dunne deeg, de sappige eend en de geurige rijst zijn een mooie combinatie. Ben eigenlijke wel benieuwd hoe het mét de hennep gesmaakt zou hebben. Toch maar eens de coffeeshop in voor boodschappen…

Vandaag dit recept gemaakt, een grote ’taart’. Heerlijk! Incl. het hennepzaad dat ik, gepeld, gewoon in het ekovak van de Jumbo heb gevonden. Die ene theelepel, samen met de pijnboompitten toegevoegd, proef je niet echt. Maar in een groene salade er naast geeft het een nootachtige toets die er erg lekker bij is. Bij gebrek aan beter Lassie risottorijst gebruikt. Dan heb je wel meer bouillon nodig, werkt verder prima. Volgende keer kleine individuele pakketjes, in de crème brulee schaaltjes ter ondersteuning.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.