Gek op soep zijn we. Blijkt wel uit alle posts die we daarover schreven. En zullen blijven schrijven. Want soep is van alle tijden. Licht in de zomer, stevig in de winter. Fris en pittig in het Oosten, hartig in het Westen. En zo kun je nog wel even door gaan.

Deze rode linzensoep komt uit Libanon. Of liever: uit De Libanese Keuken van Ghillie Basan. Een prima kennismaking met deze lekkere keuken.

Overigens, er is net ook een Nederlands Libanees kookboek verschenen: Beiroet van Merijn Tol. Gaan we ook gauw eens bekijken.

Recept voor Libanese rode linzensoep met komijn

Voor 4 personen:
  1. Week 225 gram rode linzen een uurtje.
  2. Verwarm  wat olijfolie in een zware pan. Rooster daarin een flinke eetlepel komijnzaad.
  3. Doe daar dan weer een grote fijngehakte ui bij en fruit deze goudbruin.
  4. Voeg dan de geweekte en afgegoten linzen erbij, samen met een liter bouillon (kip, groente of runder)en breng dit aan de kook. Laat het een half uurtje laten zachtjes.
  5. Eventueel kun je alles pureren met een staafmixer. Maar breng het in ieder geval op smaak met peper & zout.
  6. Dien het tenslotte op met bijvoorbeeld wat stevige yoghurt, wat grofgemalen of gevijzelde komijnzaadjes, wat knapperig gebakken uien en fijngehakte koriander. Een paar druppeltjes citroensap of sumac zijn ook lekker als je van een zuurtje houdt.

Sigar böregi of brood met za’atar erbij

Van de gesluierde pilaf hadden we nog wat filodeeg in huis. Dus hebben we daar, heel makkelijk, nog wat sigaren van gedraaid. Sigara böregi, op z’n Turks: een beetje bladpeterselie en koriander gehakt en gemengd met wat gebrokkelde feta. En opgerold in het dunne deeg. Beetje olijfolie er over en de hete oven in (200 graden, 10 minuutjes tot goed bruin).

Ook lekker erbij: verse platbroodjes met lente-ui (of andere groene kruidjes).

Libanese rode linzensoep met komijn en böregi

En niet laten verbranden zoals wij bijna wel deden. Daarom zijn ze tactisch onscherp op de foto. Bokeh heet dat dan. Maar dat is dan weer Japans. Voor onscherpte.

Minder bewerkelijk zijn gewoon wat falafel-broodjes die je bestrijkt met een mengsel van olijfolie en za’atar en dan kort bakt.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

3 reacties

Goh, ik had nog wat rode linzen over en geen zin in een standaard ‘marokkaanse’ rode linzen soep.
Leuk idee, heb nog wat vaste dagen te goed en die kan het best verbreken met zo’n lekker soepje!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.