Ieder dorp zijn eigen versie

Er zijn vele varianten van caponata. Ieder Siciliaans dorp zal wel weer een eigen recept hebben. En ook in Napels is er een populaire versie.

In ieder geval zit er altijd aubergine en bleekselderij in. En zoetzure componenten, zoals azijn en rozijnen.

De groenten worden liefst apart gebakken of gestoofd en pas op het laatst bij elkaar gemengd. Zodat ze allemaal nog goed hun vorm houden en niet tot één egale prut gekookt worden. Het mag géén saus worden!

En in de winter?

De aubergine maakt het een echt zomer-gerecht, wanneer de ze op hun lekkerst zijn. Maar een andere lekkere variant is de zogenaamde winter caponata van Giorgio Locatelli: zonder aubergine maar met granaatappel.

Bij een lamsschenkel

Hoewel caponata eigenlijk een voorgerecht of zelfs antipasto is, aten wij het bij een gestoofde lamsschenkel. Die kochten we, heel lui, al min of meer kant en klaar gestoofd. Hebben we alleen nog wat hele tenen knoflook en een tak rozemarijn aan toegevoegd – de caponata was al genoeg werk.

Recept voor Caponata

men neme

Voldoende voor 4 personen als bijgerecht

  • 2 groene courgettes
  • 2 aubergines
  • 5 stengels bleekselderij
  • 4 rijpe tomaten (met veel smaak, dus niet van die harde waterbommetjes)
  • 50 gram zwarte olijven (zonder pit)
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram rozijnen
  • 4 gezouten ansjovisfilets
  • 2 gesnipperde uien
  • 3 tenen knoflook, fijngewreven of fijngesnipperd
  • 1 deciliter rode wijnazijn
  • hand verse basilicum
  • 1/2 kopje espresso (niet noodzakelijk, maakt het wel extra interessant van smaak)
  • olijfolie
Bereiding

Ongeveer 1 uur, inclusief wat wachttijd om de aubergines uit te laten lekken

  1. Snijd de aubergines in gelijkvormige dobbelstenen, doe deze in een vergiet en bestrooi met zout. Zet dit een uurtje apart. Zo wordt het bittere vocht er aan onttrokken.
  2. Snijd ook de courgettes en de bleekselderij in gelijke dobbelsteentjes. Stoof beide groentes apart in wat olijfolie tot ze net beetgaar zijn.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge pan – goed opletten dat ze niet te bruin worden.
  4. Dep de gezouten blokjes aubergine af en fruit deze op hoog vuur in olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier om de olie er aan te onttrekken.
  5. Fruit de uisnippers in olijfolie (ja, weer een andere pan), voeg de knoflook toe. En de ansjovis. Deze lost op in het mengsel als je even roert. Voeg hier dan weer de tomaten in stukjes toe en de rozijnen. En de rode wijnazijn. Laat even doorstoven.
  6. Draai het vuur laag en voeg dan alle apart geprepareerde groenten toe: de bleekselderij, de courgette en de aubergine. Doe eventueel het halve kopje espresso er nog bij en laat alles nog paar minuutjes doorstoven maar zorg dat het niet te gaar wordt – de groenten moeten beet houden.
  7. Haal van het vuur en voeg tenslotte de voeg de pijnboompitten en de basilicum toe.
  8. Serveer het warm, lauw of koud.

Eigenlijk wordt het alleen maar lekkerder hoe langer je het bewaart. Als je het goed afsluit kan dat zelfs wel een maand. Maar dat lukt ons nooit, dan is het allang op.

Gaat ook uitstekend als voorgerecht, met alleen wat brood. Of samen met wat andere Siciliaanse salades zoals met inktvis en kikkererwten.

Caponata met gestoofde lamsschenkel

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

2 reacties

Stein, dank voor dit heerlijke recept. Ik heb de Caponata net gemaakt met espresso! Zo lekker! Ik kan er nu al niet afblijven! Ik hoop dat ik het haal, Vrijdag eten we het. Nogmaals dank en groet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.