Eenvoudig Siciliaans zomergerecht: Pasta alla Norma. Bucatini (dikker dan spaghetti, hol als maccheroni) met gebakken aubergine in een eenvoudige tomatensaus met geraspte ricotta salata en verse basilicum erover. Ricotta salata is een wat drogere, stevigere en zoutere variant van ricotta. Deze kun je raspen.
Deze pasta blijft voor ons een klassieker. En volgens Sicilianen zelfs “de norm” of de standaard. Maar volgens sommigen is het gerecht genoemd naar de opera Norma van Vincenzo Bellini. Dus extra lekker met Casta Diva van La Callas op de achtergrond:
Recept voor Pasta alla Norma
Men neme:
Genoeg voor 4 personen:
- 400 gram bucatini of andere grove gedroogde pasta zoals penne
- 2 aubergines, gesneden in frietjes (ongeveer 1 cm dik, zo’n 5 cm lang)
- olijfolie
- 400 gram tomatensaus/gepelde tomaten uit blik
- zwarte peper & zout
- handje basilicumblaadjes
- 150 gram geraspte ricotta salata
Bereiding:
1 uur van te voren beginnen om de aubergine te laten trekken in zout. Daarna in 30 minuten gemaakt.
- Zout de aubergine-frietjes royaal in een vergiet en laat een uurtje staan om de bittere sappen er uit te trekken.
- Spoel ze dan goed af en dep helemaal droog. Neem een ruime bakpan en verhit olijfolie. Bak de aubergines hierin goudbruin. Neem ze weer uit de pan en laat uitlekken.
- Kook intussen de pasta in ruim water met wat zout.
- Warm de tomatensaus op (als het nog hele tomaten zijn, prak ze dan een beetje) en laat een beetje inkoken.
- Wanneer de pasta al dente is doe je ze bij de tomatensaus, samen met de helft van de ricotta salata, de basilicum en de aubergines. Meng alles goed en warm nog even goed door.
- Serveer met de laatste helft ricotta salata erover.
Maar er zijn ook zeker nog wat andere echte Siciliaanse pasta gerechten om te proberen:
- Pasta con le sarde – met sardienen, saffraan en pijnboompitten
- Pasta met garnalen en pistachenootjes
- Couscous met zeebeesten uit San Vito Lo Capo (jazeker: couscous is eigenlijk gewoon pasta)
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
1 reactie
Dit zou bij ons thuis ook een klassieker kunnen worden.
En met Callas in de keuken kan het niet anders dan aangenaam kokkerellen en tafelen worden.