Pasta alla Norma, een echte diva

Pasta alla Norma

Eenvoudig Siciliaans zomergerecht: Pasta alla Norma. Bucatini (dikker dan spaghetti, hol als maccheroni) met gebakken aubergine in een eenvoudige tomatensaus met geraspte ricotta salata en verse basilicum erover. Ricotta salata is een wat drogere, stevigere en zoutere variant van ricotta. Deze kun je raspen.

Deze pasta blijft voor ons een klassieker. En volgens Sicilianen zelfs “de norm” of de standaard. Maar volgens sommigen is het gerecht genoemd naar de opera Norma van Vincenzo Bellini. Dus extra lekker met Casta Diva van La Callas op de achtergrond:

Recept voor Pasta alla Norma

Men neme:

Genoeg voor 4 personen:

  • 400 gram bucatini of andere grove gedroogde pasta zoals penne
  • 2 aubergines, gesneden in frietjes (ongeveer 1 cm dik, zo’n 5 cm lang)
  • olijfolie
  • 400 gram tomatensaus/gepelde tomaten uit blik
  • zwarte peper & zout
  • handje basilicumblaadjes
  • 150 gram geraspte ricotta salata
Bereiding:

1 uur van te voren beginnen om de aubergine te laten trekken in zout. Daarna in 30 minuten gemaakt.

  1. Zout de aubergine-frietjes royaal in een vergiet en laat een uurtje staan om de bittere sappen er uit te trekken.
  2. Spoel ze dan goed af en dep helemaal droog. Neem een ruime bakpan en verhit olijfolie. Bak de aubergines hierin goudbruin. Neem ze weer uit de pan en laat uitlekken.
  3. Kook intussen de pasta in ruim water met wat zout.
  4. Warm de tomatensaus op (als het nog hele tomaten zijn, prak ze dan een beetje) en laat een beetje inkoken.
  5. Wanneer de pasta al dente is doe je ze bij de tomatensaus, samen met de helft van de ricotta salata, de basilicum en de aubergines. Meng alles goed en warm nog even goed door.
  6. Serveer met de laatste helft ricotta salata erover.

Maar er zijn ook zeker nog wat andere echte Siciliaanse pasta gerechten om te proberen:

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

1 reactie

  1. Dit zou bij ons thuis ook een klassieker kunnen worden.
    En met Callas in de keuken kan het niet anders dan aangenaam kokkerellen en tafelen worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑