Weer uit Purple Citrus and Sweet Perfume van Silvena Rowe: romig ijs van verse vijgen en het krachtige aroma van kardamom. Dit vijgenijs is ook makkelijk te maken zonder ijsmachine. Moet je alleen iets meer opletten.
Recept voor vijgenijs met kardemom
Men neme
Genoeg voor 6 personen:
- 20 verse rijpe vijgen (nu de goede tijd)
- 165 gram kristalsuiker
- 100 ml water
- theelepel kardamom-zaadjes, fijngewreven, zonder de peultjes
- 250 ml room
- 3 eetlepels (bloed)sinaasappelsap
Bereiding
- Snijd de vijgen in kwarten. Schep het donkere vruchtvlees eruit en prak het een beetje. Doe het in een steelpan met de suiker en het water. Kook dit rustig door gedurende zo’n 20 minuten, af en toe even omroeren. Tot het een dikke, jamachtige substantie is (je kunt het hier ook bij laten – dan heb je vijgenjam, ook lekker).
- Doe er dan de kardamom, room en sinaasappelsap bij en haal van het vuur. Alles goed doorroeren.
- Doe alles in de ijsmachine en volg de aanwijzingen van die machine…
- … of doe het in een plastic bak en zet het in de vriezer. Haal het, gedurende zo’n 2 uur, iedere 20 à 30 minuten even uit de diepvries en roer het goed door. Dan wordt het lekker smeuïg ijs.
Wij aten het verse vijgenijs op een sneetje gebakken Fries suikerbrood – eigen touch. Maar gaat ook heel goed met wat geroosterde pistache- of hazelnootjes of amandelen.
Helemaal lekker: combineer het met deze dadels in koffie.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.