Ras al Hanout

Ras el hanoet en vistajine

We maakten deze vistajine naar een recept uit Het Fishes Kookboek van Bart van Olphen. Met scholfilets en een kruidige saus met ras el hanout.

Ras el hanout is een Marrokaans specerijenmengsel. Het betekent zoiets als ‘het beste van de winkel’. Er zijn vele varianten met zo’n beetje alle denkbare specerijen; in dit recept wordt een eenvoudige mix gebruikt, met 7 verschillende ingrediënten. Nog steeds heel lekker.

De volgende keer zouden we overigens geen scholfilet meer gebruiken, omdat deze vis te zacht en vlokkerig wordt in de saus. Een stevigere vis als zeebaars of heek gaat waarschijnlijk beter.

Als bijgerecht aten we nog wat gebakken aardappeltjes en courgette uit de oven, gekruid met komijnzaad en paprikapoeder.

Recept voor Ras el Hanout specerijenmix

men neme
  • 2 theel. kaneel
  • 1 theel. geelwortel
  • 1 theel. korianderzaad
  • 1/2 theel. gemalen zwarte peper
  • 1/4 theel. geraspte nootmuskaat
  • 1/4 theel. gemalen kardemonzaad
  • 1/4 theel. gemalen kruidnagel
bereiding

Alle ingrediënten vijzelen of in de keukenmachine helemaal fijn malen. Et voilà: ras al hanout. Of koop het kant-en-klaar. Maar zelf mengen is leuker en lekkerder.

Recept voor tajine met vis in ras el hanout

men neme

voor 4-6 personen:

  • olijfolie
  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • 3 fijngesneden uien
  • 2 eetlepels van bovengenoemde ras al hanout
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • vruchtvlees van 3 rijpe tomaten, grofgehakt
  • 1 dl visbouillon
  • 4-6 stevige visfilets (zoals zeebaars of heek), ontveld
  • sap van 1 citroen
  • zo’n 4 takjes grofgesneden koriander
bereiding

Klaar in zo’n 20 minuten:

  1. Verhit  een tajine of grote braadpan met olijfolie. Fruit hierin de uien en daarna de knoflook.
  2. Schuif uien en knoffel opzij en rooster de ras el hanout, komijn en cayennepeper even tot alles goed geurt. Roer het dan door de uien.
  3. Voeg de tomaten toe en dan de bouillon. Even door laten koken en op smaak brengen met met peper & zout.
  4. Leg er dan de visfilets in. En doe er ook wat van het tomatenmengsel overheen. Laat in zo’n 5 a 10 minuten gaar worden – hangt van de grootte en dikte van de filets af. Niet te lang laten staan, dan wordt de vis wat vezelig.
  5. Opdienen met couscous of geroosterde aardappelen met paprikapoeder zoals wij deden.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Ontvang een paar keer per maand een lekkere update in je mailbox:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.