Sauerbraten, Buttermöhren und Bratkartoffeln

Krijg je trek van, middag door Aken slenteren. En als je dan ook nog eens een fijne slager binnenloopt waar men net de Sauerbraten in de vitrine zet, dan is de beslissing snel genomen. Doet u ons maar een 2 fijne porties.

Het is een ouderwets gerecht, zou zelfs door Karel de Grote zijn bedacht. Om iets zinnigs te doen met restjes gebraad van zijn ongetwijfeld uitgebreide banketten aan zijn Rheinische Hof.

Het wordt meestal gemaakt van rundvlees, maar soms ook van wildzwijn of zelfs paardenvlees. Eerst wordt het vlees minstens 2 dagen gemarineerd in wijn, azijn en verschillende specerijen zoals kruidnagel, gember, kaneel, mosterdzaad, laurier, jeneverbessen en zo meer. Door het zuur wordt het heel mals. Dan wordt het kort gebraden en weer lang gestoofd in de marinade.

De saus wordt soms met room of zelfs lebkuchen (vergelijkbaar met peperkoek) gebonden. Je bent er een paar dagen mee bezig. Maar dan heb je ook wat. Hoe langzamer hoe beter. Zoals zo vaak bij lekker koken. Hier staat een goed recept. En hier nog een paar in het Duits, sommigen met video. Maar wij kochten het dus gewoon bij de Aachense slager. Vast een verre nazaat van Karel.

Bratkartoffeln

We aten erbij: wat gekookte sperzieboontjes, met rozemarijn gesmoorde worteltjes. En overheerlijke Bratkartoffeln, gekookte aardappelen gebakken in ruime hoeveelheden boter in de pan van Oma Ida – die is daarvoor gemaakt. Met krokant uienringetjes. Zo lekker.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.