Mezzelune met robiola en walnoot

Mezzelune met robiola en walnoot

Zondag was het zelfgemaakte pastadag. Dat is even werk maar loont de moeite. Zeker voor gevulde pasta. Daarvoor gebruik je het beste een mooi soepel en dun pasta deeg.

Van het deeg maakten we mezzelune met robiola en walnoot. Oftewel halvemaantjes. Voor de vulling gebruikten we Robiola di Roccaverano. Dat is een zachte, bijna vloeibare kaas van geitenmelk uit Noord-Italië.

Ons exemplaar was zo rijp als maar kan, liep bijna de verpakking uit. En stonk een uur in de wind. Maar was heel erg lekker met de gehakte walnoten en wat knoflook.

Het recept komt uit het onvolprezen River Cafe kookboek Groen.

Recept voor Mezzelune met robiola en walnoot

men neme

Genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

  • Ongeveer 500 gram verse pasta (bijvoorbeeld volgens dit recept)
  • nog wat bloem voor het bestuiven
  • peper & zout
  • 150 gram boter
  • bosje verse salie

Voor de vulling van de pasta:

  • 50 gram boter
  • 200 gram verse walnoten, gepeld gewogen, gehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte verse majoraanblaadjes
  • 1 theelepel (liefst vers geraspt) nootmuskaat
  • 400 gram Robiola
  • 2 eidooiers
  • eetlepe versgersaspte Parmezaanse kaas
bereiding
  1. Smelt voor de vulling 60 gram boter en doe daar de gehakte noten en knoflook bij. Bak zachtjes tot de knoflook begint te kleuren. Roer de majoraan er door met zout & en peper en nootmuskaat. Laat afkoelen.
  2. Meng dan de robiola, Parmezaanse kaas en de eidooiers erdoor tot een gladde dikke massa.
  3. Bestuif aanrecht of werkblad met bloem. Rol de verse pasta uit tot grote lange lap voor de ravioli. Gebruik driekwart van het kaasmengel om hierover te strijken. Vouw dan het deeg dubbel en druk het aan. Snijd er dan ravioli van van ongeveer 5 cm (wij deden het overigens anders: staken uit de lap pastadeeg rondjes. Daar legden we wat vulling op en klapten ze dan dubbel. En drukten de randen goed aan. We gebruiken daar een handige “mezzaluna-steker en dubbelklapper” voor).
  4. Zet intussen de resterende boter op een zacht vuur en doe de salie daarin. Laar deze trekken en langzaam (langzaam!) krokant worden.
  5. Kook de pasta gaar in kokend water, duurt hooguit een minuutje.
  6. Neem wat van het kookwater en meng dit door het overgebleven kwart van de vulling. Doe dit in een warme schaal, schep er de uitgelekte ravioli of mezzelune op en giet de salieboter er over.
  7. Buon appetito!

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

3 reacties

  1. Ik had graag geweten waar je dit toestelletje om die mooie halve maantjes te maken kan vinden? Ik weet er het woord niet voor!
    Alvast bedankt en heel hartelijk dank voor dit sublieme receptje!
    Christine

  2. Beste Christine,
    Wist ook even niet hoe zo’n ding officieel heet, maar ze blijken meestal ‘deegpers’ te heten. Heb er in de Kookwinkel van Aldenhof een paar verschillende gevonden. Wij hebben die allergoedkoopste plastic variant – doet het prima. En Bol heeft er ook.

  3. Beste Stijn,
    Hartelijk dank voor je antwoord, het doet me plezier! Ik ga er me zeker een paar aanschaffen! En proficiat met je site, ik heb al dikwijls hele mooie gerechtjes eruit gemaakt! Doe zo voort! Ik ben in elk geval altijd terug gelukkig met een mailtje van jou!
    Fijne dag nog!
    Christine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑