Oestersoep
Open oester

Het was nog geeneens kerstmis. Maar D. en A. waren te gast en dat is altijd reden om lekker uit te pakken.

Eerst wat vissige antipasti: wat plakjes gerookte heilbot, een rillette van gerookte en gestoomde makreel (met dille en mierikswortel). En wat hollandse garnaaltjes met mayonaise.

En als echte entree een romige oestersoep, naar een recept uit Raapsteeltje dat we licht hebben aangepast:

Recept voor Romige Oestersoep

Oesters
Men neme

Genoeg voor 4 personen:

  • 12 oesters
  • 3 dl room of koksroom (maakt de soep iets dikker)
  • 3dl visbouillon
  • olijfolie
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 handje fijngesneden knolselderij
  • versgemalen witte peper & zout
  • roomboter
  • bosje kervel, fijngehakt
Bereiding
  1. Bak de ui, knolselderij, prei en wortel zachtjes in de olijfolie
  2. Maak de oesters open en vang het vocht op (hier staat een goede video-instructie). Snijd de oesters in kleinere stukken en houd ze apart.
  3. Blus de groenten af met het gezeefde oestervocht en laat het nog even kort koken.
  4. Voeg  warme visbouillon en de room toe. Breng kort weer aan de kook.
  5. Zeef de soep met fijne zeef of keukendoek.
  6. Breng op smaak met witte peper en wat zout.
  7. Voeg wat boter toe en mix de soep met een staafmixer mooi schuimig.
  8. Haal de pan van het vuur en meng de oesters erdoor zodat ze heel licht gepocheerd worden.
  9. Doe kervel er door en dien op.

Wij dronken er een lekkere Muscadet van Vleck bij.

Daarna aten we reerugfilets.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.