Na de oestersoep was het tijd voor ouderwets wild: een gebraden reerug met gratin dauphinois, gekaramelliseerde witlof en radicchio. Altijd spannend om zulke mooie stukken vlees klaar te maken. Maar het is beslist niet moeilijk.

Reerug op het bot
De hele rug met de filets nog op het bot, voor het uitbenen

We hadden een hele reerug waarvan we de filets hebben uitgesneden (het overgebleven karkas hebben we gebruikt voor een wildbouillon). Zodat we 2 reerugfilets van zo’n 30 cm lang hadden. Die hebben we weer doormidden gesneden zodat we 4 mooie gelijke stukken hadden.

Deze hebben we heel eenvoudig bereid:

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Eerst in een koekenpan kort aan alle kanten aangebraden in een heel klein beetje olijfolie. Tot mooi bruin.
  • Dan hebben we wat boter toegevoegd met een paar teentjes geplette knoflook, een takje rozemarijn en 2 gekneusde jeneverbesjes. En de filets mooi bedropen met de gesmolten, gearomatiseerde boter.
  • Vervolgens hebben we de pan met de filets in de hete oven gezet op 180 graden.

Dat gaat dus heel snel. Wanneer je ze er precies moet uithalen hangt af van de dikte van de filets én je lust naar bloederig dan wel rosé vlees. Kwestie van even voelen na zo’n 7 minuten. En liever iets te vroeg eruit dan te laat. Ze kunnen altijd nog even terug,

Of gebruik een kernthermometer en haal de reerug er uit als deze van binnen 54 graden is voor een mooi net rosé resultaat (hier staan wat handige overzichten van kerntemperaturen van wild en vlees – altijd handig)

Daarna hebben we de gebraden reerug filets nog zo’n 5 minuten laten rusten in aluminiumfolie. En tenslotte in plakjes gesneden en opgediend met de saus erover (ook heel eenvoudig van wat roux, wildfond en de braadsappen van de reerug).

Gebraden reerug

We dronken een bijzondere, zalige St. Julien, Château Léoville Barton 1997, door gast A-J. meegenomen. Verschrikkelijk lekker hierbij.

En toen kwam nog het dessert…

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

2 reacties

Hallo,
Het menu van romige oestersoep / reerugfilet is zeer aantrekkelijk en wil ik gaan bereiden voor een vriendendiner. Het lijkt allemaal heel goed in balans dus ik zou ook graag willen weten wat het toetje was / is (graag met recept). Zodat het mooi in balans blijft.

Dank voor je reactie
Groet bertine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.