Laatste wild zwijn van 2010

Wild zwijn bout

Ook op Tweede Kerstdag hadden we een degelijk maal met een mooi bout van wild zwijn in de hoofdrol. Alles op een rijtje:

  • Salade met gepofte bietjes en veldsla
  • Wild zwijn bout, aardappelpuree van vitelotte noir met knoflookchips en truffelolie (recept in aparte post) en rode kool
  • Gnocchi van griesmeel en amandel met in rode wijn en specerijen geweekte pruimedanten

De bout van het wild zwijn was al ontbeend. Hebben we alleen even aangebraden..

Wild zwijn bout braden

… en daarna met wat groenten, knoflook en kruiden (rozemarijn, laurier) in een dichte, ovenvaste pan in de oven gezet; ongeveer 40 minuten op 150 graden.

Wild zwijn bout braden

We maakten er nog een saus erbij van wat wildfond, wortel, ui, knoflook, knolselderij en kruiden als jeneverbes, laurier en rozemarijn.

Met een mooie fles Lagrein uit Noord-Italie, van Franz Gojer

Alles bij elkaar weer heerlijk.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. Hallo, Ik ben ivo en heb een wild zwijnbil met Been van Slagerij chateaubriand gekocht a 1,2kilo.
    Ik heb tot nu toe veel aan uw site voor het bereiden van het vlees mijn dank daarvoor.

    Nu was mijn vraag, hoe maak ik de saus nu precies? U schijft :

    “We maakten er nog een saus erbij van wat wildfond, wortel, ui, knoflook, knolselderij en kruiden als jeneverbes, laurier en rozemarijn”.

    Begrijp ik het goed, alles in en pan, laten pruttelen en zeven en klaar? Of hebben jullie juist ook de groente en jus uit de pan gebruikt?

    Ik hoor graag hoe jullie de saus hebben gemaakt!

    Met vriendelijke kerstgroet,

    Ivo Teeuwen

  2. Dag Ivo,
    We moesten even graven in ons geheugen hoe we die saus toen maakten. Maar komt er inderdaad op neer dat we die saus apart maakten van de bout – dus met eigen fond, groenten en kruiderij.

    We hebben de groenten eerst kort aangezet, dan de fond erbij gedaan en nog we ruim een uur zachtjes laten trekken. Blijf proeven of alles mooi op smaak komt (pas alleen op met zout in het begin omdat je alles later nog inkookt). Toen hebben we alles gezeefd en nog wat ingekookt. We hebben ook nog wat braadvocht van de bout bij gedaan (toen deze lag te rusten) en uiteindelijk alles met een beetje koude boter afgemonteerd en zo licht gebonden.

    Je kunt er voor kiezen om ook nog wat wijn in doen; doe dat dan op hoog vuur, vlak voor je de fond er bij doet.

    Ben benieuwd hoe het smaakt – laat je het ons weten?

    Fijne feestdagen!
    Stijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑