Uientaart met walnootdeeg

Het is januari: tijd voor eenvoudige doch voedzame maaltijden. Bijvoorbeeld uientaart. Een lekker recept vonden we in Delicious Magazine (nr. 11 november 2010). Daar doen ze gemalen walnoten door het korstdeeg. Maar het kan ook heel goed met gemalen parmezaanse kaas.

Recept voor uientaart met walnootdeeg

Uientaart met walnootdeeg en veldsla
Men neme, voor 4 personen:

Vulling

  • 4 grote uien, in dunne ringen
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 3 grote eieren
  • 200-250 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • karwij (kümmel)

Deeg

  • 175 g bloem
  • 50 g geroosterde walnoten
  • 100 g koude boter in stukjes
  • zout
Bereiding:
  1. Maak eerst het korstdeeg. Dit gaat heel snel in de keukenmachine. Eerst de walnoten fijnmalen, vervolgens bloem, zout, boter en beetje koud water toevoegen totdat zich een bal vormt. In folie in de ijskast laten rusten.
  2. Intussen de ui met boter en kümmel zacht laten stoven.
  3. Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg uitrollen, taartvorm (23 cm) mee bekleden en met steunvulling 20 minuten voorbakken.
  4. Eieren, room, nootmuskaat, zout en peper kloppen. Mengen met de gestoofde ui en peterselie. Dit mengsel op de voorgebakken taartbodem schenken. De taart 25-30 minuten op 190 graden stevig en lichtbruin bakken.

Lekker met een salade van witlof, rucola en appel.

Overigens: met hetzelfde deeg hebben we ook wel eens een paddenstoelentaart gemaakt. Ook een aanrader.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.