Gebraden kwartels à la MoMA

Paar jaar geleden, in het MoMA in New York. Grote honger na uren kunst kijken. We kwamen terecht in de Bar Room van The Modern. En hebben daar een heerlijke kwartel gegeten.

Gebraden, op een risotto van parelgerst met chorizo en amandelen. Wilden we altijd zelf nog eens maken. Nu was het zover.

MoMA, New York City

We hebben de kwartels en crapaudine gekocht: ontdaan van het borstbeen, zodat je ze plat kunt leggen en grillen. Of juist op kunt binden en braden. Dat laatste deden wij. Gevuld met boter, knoflook, tijm en citroenrasp.

Recept voor gebraden kwartels op risotto van gerst met chorizo en amandelen

Men neme

Genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht:

Voor de kwartels:

  • 4 kwartels (dus 2 kwartels per persoon als hoofdgerecht)
  • 100 gram boter
  • 2 knoflooktenen, in de knoflookpers
  • paar takjes verse tijm
  • rasp van 1 citroen

Voor de gerstrisotto:

  • kleine ui, gesnipperd
  • 150 gram parelgerst, uur van te voren in de week gezet in wat water
  • 100 gram chorizo, in blokjes gesneden
  • 400 ml kippen- of groente bouilon
  • handje gepelde amandelen, licht geroosterd in droge pan
Bereiding

Zet eerst de gerst op:

  1. Giet de geweekte gerst af.
  2. Fruit de ui op matig vuur. Voeg de gerst toe en zoveel bouillon dat het onder staat. Laat het rustig garen, onder af en toe door roeren. Voeg eventueel nog wat bouillon toe wanneer de gerst dreigt droog te koken.
  3. Voeg na ongeveer 15 minuten de stukjes chorizo toe.
  4. Na ongeveer 20 minuten is de gerst gaar. Houd deze warm tot de kwartels klaar zijn.

… en maak intussen de kwartels klaar:

  1. Terwijl de gerst gaart verwarm je de over op 180 graden.
  2. Meng boter, geperste knoflook, tijm, citroenrasp en peper & zout.
  3. Als je de kwartels en crapaudine hebt, vouw je ze open en smeer je ze van binnen helemaal in met het botermengsel. Daarna vouw je ze weer dicht en zet je ze met een prikker vast. Met gewone kwartels vul je de buikholtes met het botermengsel.
  4. Smeer ze in met een beetje olijfolie. Zet ze in een bakblik in de over. Ongeveer 15 à 20 minuten. Bedruip je ze af en toe met de boter die uit de buikjes loopt. Tot ze mooi goudbruin zijn.
  5. Maak de borden op: eerst wat gerst met geroosterde amandelen. En dan daarop de gebraden kwartels.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.