Rode risotto met radicchio

Heerlijke, bitterzoete risotto met radicchio en rode wijn. Met wat gerookte kaas, bijvoorbeeld cacciocavallo (gerookte mozzarella). Wij gebruikten overigens gerookte geitenkaas. Was ook heel lekker. In halfuur klaar:

Recept voor rode risotto met radicchio, rozemarijn en rode wijn

men neme voor 2 personen, als hoofdgerecht:
 • 1 ui, fijngesneden
 • 150 gram risotto rijst (het lekkerst met carnaroli)
 • 1/2 radicchio: ontdaan van hart, in reepjes van ongeveer 1 cm breed gesneden
 • 75 gram boter
 • olijfolie
 • 1 flinke tak verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde)
 • zo’n 3 dl rode wijn (flink glas)
 • 4 dl warme bouillon (kip- of groentebouillon)
 • 50 gram gerookte kaas (bijvoorbeeld cacciocavallo), geraspt
bereiding:
 1. Verwarm de bouillon.
 2. Fruit de fijngesneden ui in wat olijfolie; voeg, als deze goudgeel is, de rijst toe. Laat deze onder voortdurend roeren even fruiten tot de korrels een tikje doorzichtig worden (dit stadium is de tostatura).
 3. Zet het vuur hoog en voeg dan de rode wijn toe. Laat de alcohol verdampen en voeg dan bouillon toe tot de rijst goed onder staat. Laat dit op matig vuur goed doorkoken. Voeg steeds weer wat hete bouillon toe. Volgens Giorgio Locatelli, in Made in Italy, duurt het vanaf het eerste toevoegen van bouillon altijd zo’n 18 minuten tot het ideale stadium: de rijst beetgaar (al dente) en het geheel toch nog een tikje vloeibaar: all’onda (“met een golfje”).
 4. Verhit intussen in een bakpan weer wat olijfolie. Doe de gesneden radicchio in de pan met de rozemarijn en riant peper & zout. Bak kort op hoog vuur, steeds omschudden. Als de radicchio wat geslonken is kan het bij de risotto.
 5. Wanneer de risotto zo goed als klaar is: zet het vuur uit. Voeg de boter in klonten toe en roer goed door de risotto (de mantecatura). Voeg tenslotte de geraspte gerookte kaas toe en dien op. Met een glas van de rode wijn (bijvoorbeeld de primitivo van Gorilla – simpel maar zacht en lekker)
Rode risotto met radicchio

Buon appetito!

En houd je niet van radicchio? Hier hebben we nog een hele lijst met lekkere risotto’s.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.