Schelpentijd: de vongole zijn nu op hun lekkerst. Met veel knoflook, witte wijn en sappige tomaatjes (die dan eigenlijk weer niet echt in het seizoen zijn – maar vooruit).

Blijft een voorjaarsklassieker. Vooral met dit recept:

Recept voor Spaghetti alle Vongole

men neme

Genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht:

  • 1 kilo verse, nog levende vongole
  • zo’n 400 gram gedroogde spaghetti – wij hebben altijd nr. 12 van De Cecco; die hebben een beetje ruw oppervlak, waar dunne saus goed aan blijft hangen.
  • 3 à 4 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes gesneden.
  • halve theelepel gedroogde rode pepervlokken – als je daar van houdt
  • bakje (250 à 300 gram) verse kleine tomaatjes, door midden gesneden
  • olijfolie
  • royaal glas witte wijn
  • zout
  • bosje peterselie, fijngesneden

bereiding

Klaar binnen 30 minuten:

  1. De vongole uit hun netje halen en een half uur in een bak water zetten met een hand zout – dan denken ze dat ze in zee zijn en gaan ze weer een beetje open. En spugen ze al het zand uit. Vrolijk gezicht ook, dat gerommel in die bak.
  2. Zet een pan ruim water op het vuur voor de pasta.
  3. Fruit de knoflook zachtjes in de olijfolie – niet laten bruinen. Doe de halve tomaatjes erbij en smoor ze even. Doe er dan een royaal glas witte wijn bij en laat de alcohol verdampen. Ruikt nu al heerlijk.
  4. Als het water voor de pasta kookt doe je er wat zout bij en dan de spaghetti er in – meestal is het dan in zo’n 10 minuten beetgaar.
  5. Voeg intussen de afgegoten schelpen toe aan de saus. Deksel erop en vlam hoog, tot ze opengaan. Vlam omlaag en nog een paar minuutjes laten smoren.
  6. Giet de beetgare spaghetti af maar houd een beetje van het kookvocht apart.
  7. Doe de spaghetti bij de vongole en roer alles goed door elkaar. Doe er nog wat kookvocht van de spaghetti bij om iets meer binding aan de saus te geven. Tenslotte  de gehakte peterselie erdoor en nog even op smaak brengen met peper & zout.
  8. Opdienen en smullen.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

4 reacties

Probeer het ook eens op de Portugese manier:
– wok verhitten
– olie erin
– 1-2 rode pepers in halve ringetjes, al dan niet met zaadlijst en 4-6 tenen fijngesneden knoflook erbij
– vongole erbij
– wachten tot alle schelpen openstaan en dan heel veel verse koriander erover

Wij eten dit vaak als voorgerecht. Wok in het midden en ieder pakt wat hij wil en doopt z’n broodje in het sap.
Het sap dat overblijft vries ik in, ideale basis voor sausje bij de vis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.