Baba ganoush en andere heerlijke mezze

Tafel vol met mezze

Niets zo feestelijk als een tafel vol verse mezze en salade met knapperig brood voor onze gasten S. en R. Helemaal als je er dan halverwege ook nog een grote schotel kip fattee bij kunt zetten.

Kip fattee

De kip fattee is een prachtige schotel met verschillende smaken in lagen: beetje brood onderin, dan pilav met kip en saffraan, tomatensaus met komijn, yoghurt en uiteindelijk verse koriander en geroosterde pijnboompitten. Hier staat onze versie. Uit het prachtige kookboek Casa Moro.

Baba ganoush, humus, dolma’s en meer

Het fijne van mezze is dat iedereen kan eten wat hij of zij wil. Zonder in gangen te hoeven denken. Want hoewel mezze officieel alleen voorgerechten zijn kun je er gewoon zoveel (van) maken dat het ook de hoofdmaaltijd is.

We aten onder andere baba ganoesh (dip van geroosterde aubergine met sesam en wat granaatappel – zie recept hieronder), pittige humus (gepureerde kikkererwten met wat pittig paprikapoeder), dolma’s (kruidige rijst in druivenbladeren) en geroosterde paprikapuree met feta.

Baba ganoush, fattee en andere heerlijkheden Humus, baba ganoush, fattee en andere heerlijkhedenPuree van geroosterde paprika met feta Kip fattee, baba ganoush en andere heerlijkheden

Eerlijk gezegd hebben we het meeste gehaald bij onze mezze-dealer Le Sud. Maar de baba ganoush hebben we zelf gemaakt:

Recept voor Baba Ganoush

men neme

Genoeg voor zo’n 4 personen, als één van verschillende mezze:

  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 theelepels granaatappel melasse
  • 4 eetlepels dikke Turkse yoghurt
  • sap van halve citroen
  • 1 à 2 fijngehakte tenen knoflook
  • hand verse peterselie
  • pitten van halve granaatappel
  • olijfolie
  • zeezout & verse zwarte peper
bereiding

In totaal ongeveer 15 minuten werk, en zo’n 60 minuten in de oven:

  1. Rooster de aubergines: kerf zie hier en daar in en zet ze op aluminiumfolie onder een hete grill. Laat ze rustig helemaal blakeren, keer ze af en toe om. Het kan ruim een uur duren tot ze helemaal zwart en verschrompeld zijn
  2. Snijd de aubergines open en lepel het zachte vruchtvlees eruit. Laat dit nog even uitlekken.
  3. Hak het uitgelekte vruchtvlees in stukjes en doe het in een grote kom. Met tahin, yoghurt, granaatappelmelasse, citroensap, knoflook, peterselie. Voeg zout & peper toe en meng goed.
  4. Versier met de granaatappelpitjes. Wij deden er ook nog wat zwarte sesamzaadjes over. Voor het oog.

Ook lekker: