lamsbout

Als dat geen lente is: een jonge Texelse gebraden lamsbout, met een vignole, een stoofschotel van artisjokken, tuinbonen en verse munt (ziehier het recept van Antonio Carluccio waarop dit geïnspireerd is – we voegden er zelf nog wat meiraapjes en munt aan toe).

Het was een bout van 1800 gram, ruim voldoende voor 5 gretige eters; we hebben zelfs nog iets over. We hebben hem een avond van te voren gemarineerd. Door stevig in te wrijven met een pasta van 4 gevijzelde knoflooktenen, paar takjes verse rozemarijn, peper & zout en wat olijfolie. Daarna hebben we ‘m goed ingepakt in aluminiumfolie en een plastic zak en de hele nacht in de koelkast gezet.

’s Middags voor het eten hebben hem weer uit de koelkast gehaald en op kamertemperatuur laten komen. Uiteindelijk is hij in een gietijzeren pan zonder deksel in een voorverwarmde oven gebraden op 200 graden. Met alleen een beetje olijfolie en af en toe bedruipen.

lamsbout met stoof van artisjokken, tuinbonen en meiraapjes

Hij was in  ongeveer 1 uur perfect rosé. Volgens het deel Lamsvlees uit de onvolprezen serie Time Life Praktisch Koken (alleen nog tweedehands te koop – de hele reeks is zeer aan te raden!) moet je uitgaan van ongeveer 15 minuten per 500 gram om ‘m rosé te krijgen. Bleek dus aardig te kloppen. We gebruikten ook een kernthermometer. Zodat we ook konden zien dat de bout na zo’n 60 minuten precies 60 graden had bereikt. We hebben het daarna nog 15 minuten omgedraaid laten rusten, in folie. Om alle sappen weer mooi te verspreiden.

En uiteindelijk aangesneden en opgediend met de artisjokken-stoof en jonge, in de schil gekookte aardappeltjes met olijfolie, kervel en peterselie. Lente op het bord (hier staat een goed recept van Antonio Carluccio voor deze stoof).

Overigens: daarna hebben we ook nog een heerlijk dessert gegeten van door A. gebakken perfecte citroencake, vanille-ijs en frambozensaus.

Lemon cake, vanilla ice cream and raspberry sauce

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.