Het is al weer bijna 3 weken geleden. Maar ik denk nog bijna dagelijks terug aan het eten op de markten in Barcelona. Gewoon aan een toog, tussen de marktstallen. Op Mercat Sant Josep oftewel de Boqueria. Maar ook in de onlangs opgeknapte en gemoderniseerde Mercat Santa Caterina.

Helaas is de allergrootste markt Mercat Sant Antoni nu dicht voor renovatie en tijdelijk in een lange keet ondergebracht, iets minder pittoresk. Maar nog steeds zeer rijk gesorteerd.

Eerst slenter je wat tussen de opgetaste lekkernijen van allerlei aard: fruit, paddestoelen, pepers, specerijen, fruit, hammen en worsten, alles.

Eendenmosselen

Maar vooral de vis, de schaal- en schelpdieren zijn overdadig, spectaculair en rijk gesorteerd – waar vind je eendenmosselen? En alles extreem vers: vissen spartelen nog, krabben rennen weg – als ze de kans zouden krijgen.

Dan strijk je voor de lunch neer op een lege plek aan de drukke toog. Achter schalen met zeefruit, gestoofde gehaktballetjes en tortilla’s. En langoustines die nog tegen de ruit tikken. Je wijst aan waar je zin in hebt en men maakt het direct voor je klaar.

A la plancha

Intussen drink je een koel biertje of een frisse witte Baskische wijn. En dan komen de schotels met lekkers. Zo aten we onder andere scheermessen a la plancha (met lekker veel knof), gefrituurde artisjokken, gehaktballetjes met inktvis, gegrilde en gefrituurde inktvis, gefituurde kleine groene pepers. Witte bonen met venusschelpen. En nog veel meer meer. Eigenlijk aten we hier lekkerder dan in de restaurants.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.