Risotto met verse tuinbonen, basilicum en citroenzest

Gisteren hebben we al uitgebreid de ins en outs van de klassieke risotto beschreven, vandaag een klassieke lente risotto met verse tuinbonen, basilicum en citroenzest:

Recept voor risotto met tuinbonen, basilicum en citroenzest

Men neme voor 2 personen:
  • 200 gram risotto rijst, liefst carnaroli of vialone nano
  • 1 kilo verse tuinbonen in de peul (of zo’n 300 gram gedopt, uit de diepvries)
  • 1 liter bouillon: kip of groente
  • 100 à 150 gram koude boter
  • 1 uitje, fijngehakt
  • 1 glas witte wijn
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram vers geraspte Parmezaanze  kaas
Bereiding

Ongeveer 20 minuten voorbereiding, 30 minuten kooktijd.

  1. Tuinbonen doppen.
  2. Bouillon opzetten, tegen de kook houden.
  3. Tuinbonen even koken, tot net gaar.
  4. Ene helft daarvan pureren, andere helft dubbeldoppen: de grijze velletjes voorzichtig eraf kneipen. Alles even apart houden.
  5. Ui fruiten in zo’n 50 gram van de boter.
  6. Rijst toevoegen, lichtjes roosteren tot glazig.
  7. Blussen met wijn, alcohol laten verdampen.
  8. Lepel voor lepel hete bouillon toevoegen. Steeds blijven roeren, meestal zo’n 18 minuten. En weer bouillon toevoegen. Tot rijst gaar, maar nog al dente is. En niet te droog laten worden, maar nog smeuïg is.
  9. Vlak voor de rijst klaar is de gepureerde tuinbonen, basilicum en wat Parmezaanse kaas toevoegen en alles goed doorroeren. Even op smaak brengen met beetje peper en misschien zout (voorzichtig: bouillon en parmezaan zijn ook al zout).
  10. Vlam uit, minuutje rust.
  11. De resterende blokjes koude boter met een houten lepel snel door de rijst kloppen tot alles mooi glad en romig bindt.
  12. De dubbelgedopte boontjes erdoor zodat ze net weer even warm worden in de hete rijst.
  13. Opdienen met wat citroenrasp erover. En nog wat versgemalen peper. Buon appetito!
Risotto met verse tuinbonen, basilicum en citroenzest

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Heerlijk! Gisteren gemaakt. Duurde wel even omdat mijn basilicum onder de vliegjes zat en ik op zoek moest naar nieuwe. 2 AH’s en in totaal 2 uur later kon ik dan eindelijk aan tafel. Ga ik zeker weer maken als mijn vegetarische vriendin komt eten. En dan ga ik dit keer wel de bonen dubbeldoppen want dat had ik nu niet gedaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.