Gisteren hebben we al uitgebreid de ins en outs van de klassieke risotto beschreven, vandaag een klassieke lente risotto met verse tuinbonen, basilicum en citroenzest:
Recept voor risotto met tuinbonen, basilicum en citroenzest
Men neme voor 2 personen:
- 200 gram risotto rijst, liefst carnaroli of vialone nano
- 1 kilo verse tuinbonen in de peul (of zo’n 300 gram gedopt, uit de diepvries)
- 1 liter bouillon: kip of groente
- 100 à 150 gram koude boter
- 1 uitje, fijngehakt
- 1 glas witte wijn
- 1 handje basilicumblaadjes
- rasp van 1 citroen
- 50 gram vers geraspte Parmezaanze kaas
Bereiding
Ongeveer 20 minuten voorbereiding, 30 minuten kooktijd.
- Tuinbonen doppen.
- Bouillon opzetten, tegen de kook houden.
- Tuinbonen even koken, tot net gaar.
- Ene helft daarvan pureren, andere helft dubbeldoppen: de grijze velletjes voorzichtig eraf kneipen. Alles even apart houden.
- Ui fruiten in zo’n 50 gram van de boter.
- Rijst toevoegen, lichtjes roosteren tot glazig.
- Blussen met wijn, alcohol laten verdampen.
- Lepel voor lepel hete bouillon toevoegen. Steeds blijven roeren, meestal zo’n 18 minuten. En weer bouillon toevoegen. Tot rijst gaar, maar nog al dente is. En niet te droog laten worden, maar nog smeuïg is.
- Vlak voor de rijst klaar is de gepureerde tuinbonen, basilicum en wat Parmezaanse kaas toevoegen en alles goed doorroeren. Even op smaak brengen met beetje peper en misschien zout (voorzichtig: bouillon en parmezaan zijn ook al zout).
- Vlam uit, minuutje rust.
- De resterende blokjes koude boter met een houten lepel snel door de rijst kloppen tot alles mooi glad en romig bindt.
- De dubbelgedopte boontjes erdoor zodat ze net weer even warm worden in de hete rijst.
- Opdienen met wat citroenrasp erover. En nog wat versgemalen peper. Buon appetito!
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.
Er is een fout opgetreden en we konden je aanmelding niet verwerken. Laad de pagina opnieuw en probeer het opnieuw.
1 reactie
Heerlijk! Gisteren gemaakt. Duurde wel even omdat mijn basilicum onder de vliegjes zat en ik op zoek moest naar nieuwe. 2 AH’s en in totaal 2 uur later kon ik dan eindelijk aan tafel. Ga ik zeker weer maken als mijn vegetarische vriendin komt eten. En dan ga ik dit keer wel de bonen dubbeldoppen want dat had ik nu niet gedaan.